Az EFOTT-on jártunk: a Blikk riporterét megpróbálták megcsókolni és az egyetemisták jövőképét is feltárták

Megkezdődött az EFOTT, ahol a fiatalok négy napon át élvezhetik a fesztivál hangulatát a Velencei-tó partján. A Blikk stábja is a helyszínen volt, hogy felkutassa a legnagyobb szívtiprókat és bemutassa az egyetemisták jövőképét is.

A fesztivál látogatói között a Blikk stábja egy különleges feladattal érkezett: egy szál rózsa segítségével kellett meghódítaniuk a bulizó lányokat. A kihívás során a riporternőt is megpróbálták megcsókolni a kamerák előtt. A videóban mindenki megtekintheti, hogyan sikerült a fiúknak a csajozás a Velencei-tó partján.

Az EFOTT-on bemutatott "Aktív Fiatalok Magyarországon" felmérés eredményei szerint az egyetemisták majdnem fele, 45 százaléka fontolgatja a tartósan külföldre költözést, ami rekord közeli értéknek számít a kutatások történetében. A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a HÖOK által végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a hallgatók egyre többet beszélgetnek közéleti kérdésekről és politikáról, valamint politikai részvételük is jelentősen nőtt az elmúlt években.

A politikai részvétel tekintetében a hallgatók 43 százalékának 2019-ben nem volt semmilyen részvétele, míg 2024-re ez az arány 30 százalékra csökkent, ami jelentős növekedést jelent a tiltakozó petíciók, a pénzadományozás, a tüntetés és a bojkott esetében. A 2024-es aktivizmus a 2010-es évek elején mérthez hasonló szintet ért el.

A fiatalok anyagi helyzetüket jellemzően jónak értékelik, és egyre többen hajlandóak pénzt adományozni a számukra fontos ügyekre. Értékpreferenciáikat vizsgálva kiderült, hogy az azonos neműek házasságát a hallgatók 72 százaléka támogatja, míg a konzervatív anya-apa szerepfelfogást csak 6 százalékuk. A migrációs politika szigorítását egy negyedük tartja kívánatosnak, de ebben az attitűdök között jelentős eltérés mutatkozik a baloldali és a jobboldali gondolkodású egyetemisták között.

(via MTI)