A világ népességének majdnem fele rövidlátó lehet 2050-re

A rövidlátás, vagyis a miópia, a világ egyik leggyakoribb látászavara, és előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének majdnem fele szenvedhet ebben a problémában.

A rövidlátó emberek a távoli tárgyakat homályosan, míg a közelieket élesen látják. Egy 2016-os szemészeti tanulmány szerint jelenleg körülbelül 1,4 milliárd ember érintett a látászavarban, és a becslések szerint ez a szám 2050-re elérheti a 4,7 milliárdot, ami az akkori világ népességének (9,8 milliárd fő) majdnem felét jelentheti.

A látásromlás területi eloszlásában jelentős eltérések várhatók. Kelet-Afrikában például csak 23 százalék körül lesz a miópia előfordulása az évszázad közepén. Ezzel szemben olyan helyeken, ahol az emberek kevesebb időt töltenek természetes fényben, a rövidlátás aránya tovább növekedhet. Spanyolországban például a rövidlátók aránya 19-ről 30 százalékra ugorhat, és hasonló emelkedés várható más európai országokban is. Magyarországon már minden harmadik ember szemüveget visel.

A fejlett ázsiai országokban a becslések szerint háromból kettő ember lehet rövidlátó az évszázad közepére. A miópia drasztikus előretörésének okai között több tényező is szerepelhet, mint például a napfényhiány és a genetika. A rövidlátó szülők gyermekeinél nagyobb eséllyel romlik a látás, ami különösen az ázsiaiak körében gyakori.

Az oktatás és a környezeti tényezők, mint a szabadban töltött idő csökkenése és a közeli látást igénylő feladatok, szintén hozzájárulhatnak a rövidlátás növekedéséhez. Az ausztrál kutatók szerint a mesterséges fény melletti olvasás, az elektronikai eszközök kijelzőinek túlzott bámulása és a napfény hiánya mind rizikófaktorok. A gyermekkorban már észlelhető látászavar 22 éves korig súlyosbodhat, és a fiatalabb korban diagnosztizált esetekben még van lehetőség a korrekcióra.

A szem egészségének megőrzésében fontos az egyéni felelősség. A szakértők azt javasolják, hogy több időt töltsünk a szabadban, csökkentsük a kijelzők előtt töltött időt és a közeli látást igénylő feladatokat. A 20-20-20-as szabály követése – 20 percenként 20 másodpercig nézni valamit, ami körülbelül hat méterre van – segíthet a szem kímélésében. Emellett szükség van egy teljes szemléletváltásra az elektronikai eszközök használatával és a tanulással kapcsolatban, hogy a fiatalok tudatosak legyenek a rövidlátás kialakulásának és súlyosbodásának kockázatairól.