A nevetés ereje: Jamagata prefektúra rendeletet fogadott el

Japán észak-keleti részén található Jamagata prefektúra közgyűlése elfogadott egy rendeletet, amely a napi nevetés egészségvédő hatásait hangsúlyozza, és minden lakójának javasolja, hogy naponta legalább egyszer nevessen.

A rendeletet a helyi egyetem által végzett kutatás inspirálta, amely kimutatta, hogy a rendszeres nevetés csökkentheti a szív- és érrendszeri problémák, valamint a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A kutatásban részt vevő 17 152 negyvenéves vagy annál fiatalabb japán egészségi állapotát több éven át követték nyomon, és a nevetés gyakoriságát is vizsgálták. Az eredmények szerint a naponta nevetők jobb egészségi állapotban voltak.

A prefektúra közgyűlése szerint a rendelet segíthet a lakosoknak megérteni a nevetés pozitív egészségügyi hatásait, és arra ösztönzi őket, hogy mentális és fizikai egészségük megőrzése érdekében naponta nevessenek. A helyi vállalkozásokat arra kérik, hogy alakítsanak ki munkahelyi "nevetőköröket" és olyan munkakörnyezetet, ahol a dolgozók boldogok lehetnek. Emellett minden hónap nyolcadik napját a "nevetés napjának" nyilvánították.

A rendelet azonban nem mindenki támogatását élvezi. Néhányan úgy vélik, hogy a nevetés, mint alapvető emberi jog, alkotmányos védelem alatt áll, és nem lehet előírni. Isiguro Szatoru, a tartományi közgyűlés egyik ellenzéki képviselője szerint a rendelet diszkriminatív azokkal szemben, akik valamilyen okból nem tudnak nevetni. Minamino Sigeru, a Kjúsúi Egyetem professzora pedig úgy véli, hogy a nevetés személyes értékrend és személyiség kérdése, amit nem szabad törvényileg szabályozni.

Ito Kaori, a rendelet egyik előterjesztője hangsúlyozta, hogy a rendelet nem kötelező érvényű, és senki sem kerül börtönbe, ha nem nevet. Hozzátette, hogy a rendelet tiszteletben tartja azoknak a döntését is, akik úgy határoznak, hogy nem kívánnak nevetni.

Jamagata prefektúra nem az egyetlen, ahol a nevetésnek külön napot szentelnek. Oszaka tartományban minden év december 23-án háromezer ember gyűlik össze, hogy 20 percen át nevessenek, míg Hokkaidón augusztus 8-át nevezték ki a "nevetés napjának".