Unilever: jelentős létszámleépítés Európában

Az Unilever, a jelentős globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók közel egyharmadától megválnak. A FTSE 100-as tőzsdén jegyzett cég tájékoztatása szerint akár 3200 álláshely is megszűnhet Európában, ami a világszerte tervezett 7500 fős leépítés része.

A létszámcsökkentés elsősorban az irodai munkaköröket érinti, és nem érinti a gyári pozíciókat. A pontos helyszínekről még nem döntöttek, de a következő hetekben konzultációs folyamatot kezdeményeznek az érintett alkalmazottakkal. Hermann Soggeberg, az Unilever Európai Üzemi Tanácsának elnöke szerint a lépés szinte minden európai irodát érinteni fog, különösen a londoni és a rotterdami központokat.

Az alkalmazottak egy része dühét és csalódottságát fejezte ki a létszámleépítés kapcsán. Egy vezetői javaslat, miszerint a munkatársaknak az ügyfelek és fogyasztók kiszolgálására kellene összpontosítaniuk, nem talált pozitív fogadtatásra az érintettek körében.

Az Unilever részvényei az átszervezés bejelentése óta emelkedtek, a pénteki londoni kereskedésben 0,6 százalékos emelkedést mutattak, és 44,31 fonton zártak.

Soggeberg hangsúlyozta, hogy az üzemi tanács a vezetéssel együttműködve igyekszik minimalizálni a létszámleépítésből eredő veszteségeket, és lehetőség szerint új pozíciókba helyezik az elbocsátott alkalmazottak egy részét.

A vállalat szóvivője elismerte, hogy a tervezett változások jelentős aggodalmat váltanak ki, és megerősítette az Unilever elkötelezettségét a munkavállalók támogatása mellett a konzultációs folyamat során.

A cikk végén szereplő megjegyzés szerint az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.