Tömeges delfin-partravetődés történt Skóciában

Skócia Orkney-szigetek partjainál egy egész csordányi delfin sodródott a szárazföldre, ami évtizedek óta az ország legnagyobb tömeges partravetődése lehet a BBC szerint.

A helyszínre érkező mentőcsapat összesen 77 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint talált a tengerparton, melyek közül csak 12 volt életben. Az élő példányokat megpróbálták visszajuttatni a vízbe, de sikertelenül, ezért eutanáziát kellett alkalmazni rajtuk.

A partra vetődött csordában nőstények, hímek és borjak egyaránt voltak, egyesek testhossza akár a hét métert is elérte. A partra sodródás okai egyelőre ismeretlenek, de feltételezések szerint a csoport egyik tagja kerülhetett bajba, és a többiek próbáltak segíteni rajta.

Jelenleg még tárgyalások folynak arról, hogy mi legyen a parton fekvő delfinek tetemeivel. A vízi emlősök partra vetődésekor gyakran hagyják a testeket a természet kegyelmére, azonban a nagy számú elhullott állat esetében ez nem megoldás, mivel az emberek egészségét is veszélyeztetheti. Így vagy a parton kell őket eltemetni, vagy más területre szállítani.

A szakértők szerint a tömeges partravetődések száma az elmúlt években növekedett, ennek két lehetséges magyarázata van. Az egyik, hogy a bálna- és delfinvadászatok betiltása óta több tengeri emlős él a vizekben, így nagyobb eséllyel kerülnek szárazföldre. A másik, kevésbé pozitív magyarázat szerint egyre több veszély leselkedik ezekre az állatokra a vizekben.

Az eset csaknem egy évvel azután zajlott le, hogy Skóciában hasonló eset történt, amikor 2023. július 16-án a Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-szigeten 55 bálna vetődött partra, és csak egy maradt életben.

Emma Neave-Webb, a BDMLR munkatársa a BBC Scotland News-nak nyilatkozva katasztrófának és szörnyűnek nevezte a történteket:

Mindenütt delfinek vannak. Hosszú sorban fekszenek, néhányuk még mindig él. Tapasztalatból tudom, hogy milyen nehezek ezek az esetek, és úgy gondolom, hogy reálisnak kell lennünk.

Molly Brown, a BDMLR munkatársa elmondta, hogy bár a partravetődés oka ismeretlen, a bálnák társas lények, és lehet, hogy követték a csoport egyik tagját, aki véletlenül a partra vetődött.

„Jelenleg az összes orvosunkat oda küldjük, akik az Orkney-szigetekről és Skócia más területeiről érkeznek. Mindent megteszünk, hogy megmentsük a megmaradt élőket”.

A bálnák és delfinek többféle okból is partravetődhetnek, például ha eltévednek, vagy ha az árapály csapdába ejti őket, de a tudósok szerint a jelenség mögött nincs egyetlen biztos ok.