Újabb késedelmek a Boeingnél

A Boeing vállalat több ügyfelét is előre figyelmeztette, hogy a 737 Max típusú repülőgépek szállítása további késedelmekkel számolhat, ami nem kedvező a légiközlekedés számára. A Bloomberg News és a Reuters információi szerint a 2025-ben és 2026-ban esedékes gépek leszállítása akár három-hat hónapos csúszást is szenvedhet.

A 737 Max a Boeing egyik legkeresettebb modellje, amelyet világszerte számos légitársaság használ. Korábban már látszottak a gyártási folyamat problémái, amelyeket két iparági forrás is megerősített. A Boeing három hónapos késést jelentett be a 737-es repülőgépcsalád egyik kulcsfontosságú gyártási célkitűzésében, ami a fokozott ellenőrzésekkel áll összefüggésben. Emellett a beszállítói láncban is akadályokkal kell szembenézniük, többek között a globális chiphiány és az alapanyaghiány is gátat szab a gyártásnak.

A Boeing májusban már jelezte, hogy a második negyedévben nem várható a szállítások növekedése, ami a már így is szűkös kapacitások miatt nem túl kedvező hír a légiközlekedés számára. A Cirium légiközlekedési tanácsadócég a tegnapi napon további 5 százalékkal csökkentette az idei gépleszállításokra vonatkozó előrejelzését, hangsúlyozva, hogy az utasszállító repülőgépek nyitott rendelésállománya jelenleg történelmi csúcson van. A Boeingnél a sorozatos balesetek után felmerült biztonsági aggályok és a szabályozói nyomás miatt visszafogták a gyártás felprögetését, míg az Airbus is csökkentette az idei évre vonatkozó gyártási célkitűzését.