Nagyon erős UV-B sugárzásra figyelmeztetnek szombaton

Az ország több régiójában kiadott figyelmeztetés szerint szombaton nagyon erős, sőt helyenként extrém UV-B sugárzás várható, melynek értékei meghaladhatják a 7-es indexet.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteki közleménye alapján az ország egész területén nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani szombaton. Az előrejelzések szerint a maximális UV-index 7,7 és 8 közötti értéket érhet el. A Dunántúl nyugati, középső és déli részén, az Észak- és a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, továbbá Pest megyében és Budapest nagy részén is hasonlóan magas értékekkel kell számolni.

Az egészségügyi hatóságok riasztást adtak ki, hangsúlyozva, hogy ez az érték rendkívül komoly veszélyt jelent a lakosságra, különösen a bőrre. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípus esetén már 15-20 percnyi napon tartózkodás is súlyos leégést okozhat, amely hosszú távon növeli a bőrrák kockázatát.

A HungaroMet figyelmeztetése szerint a napsugárzás által okozott leégés ellen mindenki fokozottan védekezzen; különösen fontos ez napközben, 11 és 15 óra között, amikor a sugárzás a legerősebb. A védekezés módjai között említik a vállat takaró póló, szalmakalap viselését, valamint a magas faktorszámú fényvédő krémek használatát. Az egészség megóvása érdekében kerülje a napozást, és ügyeljen arra, hogy gyermekeik is megfelelő védelemben részesüljenek.

A HungaroMet akkor ad ki UV figyelmeztetést egy régióra, ha az UV index eléri a 7,0-át a terület legalább felén, míg extrém esetben 8,0 fölötti index esetén adnak ki riasztást. A várható UV-B értékek területi eloszlását az intézet honlapján, a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon lehet megtekinteni.

Rekordmeleg volt a június

Ahogy az Index már megírta, a klímaváltozás egyre inkább érezhetővé válik Magyarországon, amit a Magyar Klímapolitikai Intézet is megerősített legújabb jelentésében. Az idei év rekordmeleg júniussal és soha nem látott globális hőmérséklet-emelkedéssel büszkélkedhet, ami komoly aggodalomra ad okot a klímaváltozás hatásai miatt.

A klíma szakértői szerint a jövőben további extrém hőhullámokra és magas hőmérsékletekre kell számítani, különösen az Alföldön, ahol az évszázad második felében évente akár 40 Celsius-fok feletti maximumok is előfordulhatnak. A szélsőségesen forró években ezek az értékek akár 45-46 Celsius-fok fölé is emelkedhetnek, ami komoly veszélyt jelent az emberek egészségére és a környezetre egyaránt.

Az elkövetkező napokban különösen fontos a napvédő intézkedések betartása, hogy elkerüljük a leégést és a hosszú távú bőrkárosodásokat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras