A SzíDoSz vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Színház által közzétett támogatási összegek miatt

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy a Nemzeti Színház nyilvánosságra hozta Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó színészeknek nyújtott szakszervezeti támogatások összegét.

A SzíDoSz közleményében hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Színházban nincs alapszervezetük, és mivel a balesetben érintett művészek nem tagjai a szakszervezetnek, így nincs jogalapjuk a vizsgálatokban és az eljárásban részt venni. A színészeket a SzíDoSz korábbi és új vezetősége is felkereste segítség felajánlásával, de képviseleti hozzájárulást nem kértek, ezért a szakszervezet nem jogosult az ügyben érdemileg cselekedni, illetve nyilatkozni.

A közlemény szerint a Vígszínházban megsérült színész, aki szakszervezeti tag, igénybe veheti a SzíDoSz által kínált segítséget, és ezt a lehetőséget már ki is használta.

A szakszervezet kiemeli, hogy a segélyezés részleteinek közzététele – beleértve a segélyezettek személyét, a segély jogcímét és mértékét – szigorúan érzékeny személyes adat, amelynek nyilvánosságra hozataláról csak a segélyezett dönthet. A Nemzeti Színház ezt a jogot megsértve tette közzé a támogatások összegét, ami miatt a SzíDoSz vizsgálatot kezdeményezett.

Az ügy előzményei során Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója említette először a támogatások összegét egy interjúban. Szász Júlia ezt követően Facebook-bejegyzésben reagált, cáfolva az összeg nagyságát. A Nemzeti Színház ezt követően közleményben részletezte a színésznőnek utalt támogatásokat. Horváth Lajos Ottó megszólalása után a színház ismét közzétett egy közleményt, amelyben tételesen, konkrét összegekkel sorolta fel a színésznek nyújtott támogatásokat.

A SzíDoSz hangsúlyozza, hogy a színházi balesetek ügyében hatósági vizsgálatok folynak, és a balesetek okainak, felelőseinek felkutatása, valamint a felelősségre vonás az igazságszolgáltatás feladata. A szakszervezet továbbá jelezte, hogy a Nemzeti Színház jogosulatlanul tette közzé a szakszervezeti támogatások összegét, és vizsgálatot kezdeményeznek annak kiderítésére, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz.

Novemberben baleset miatt szakadt félbe a Nemzeti Rómeó és Júlia előadása, a két főszereplő súlyosan megsérült. A színészek több műtéten is átestek, amit hosszú felépülési folyamat követett.

A Jászai Mari-díjas Gáti Oszkár is megszólalt az ügyben, és Facebook-posztjában a Nemzeti Színház társulatától azt követelte, hogy "Szégyelljétek magatokat!" Gáti Oszkár nyilatkozata a színház vezetőjének, Vidnyánszky Attilának a balesetben érintett színészekkel kapcsolatos nyilatkozatai után hangzott el, amelyekben a színházigazgató többek között Horváth Lajos Ottót is felelőssé tette a zuhanásért.

A kártérítési pénzek sorsa és a súlyos baleset felelősségének kérdése továbbra is nyitott marad. Udvaros Dorottya nyilatkozata után, amelyben azt állította, hogy a két balesetet szenvedett színész nem kapott kártérítést, Vidnyánszky Attila ezt cáfolta. Szász és Horváth ezt követően részletesen cáfolták az igazgató állításait a nekik folyósított pénzekről. A Nemzeti Színház válaszában utalt arra, hogy a balesetben Horváth Lajos Ottónak is felelőssége van.

Július 8-án, hétfőn tüntetést szerveztek a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila távozását követeljék. Lengyel Tamás színész, az egyik szervező szerint Vidnyánszky helyett áldozatot hibáztat, visszaél a hatalmával és a konkrét tényeket letagadja.

Gáti Oszkár korábban Egy baleset margójára, Zuhanás címmel írt dolgozatában már kifejtette véleményét az ügyről, és most friss nyilatkozatában ismételten kritizálta a Nemzeti Színház társulatát. Nyílt levelében a színház vezetését és a társulatot is felelősségre szólította, és a szakma, valamint a társulat választ vár a történtekre.