Szervizdíj és borravaló: Mi a különbség?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatójában különbséget tesz a szervizdíj és a borravaló között, hangsúlyozva, hogy a szervizdíj kötelező, míg a borravaló önkéntes juttatás.

Az éttermekben gyakran feltüntetett szervizdíj, más néven felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, amelyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthatnak. Ez az összeg nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem a vendéglátóhely összes dolgozóját érinti, előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét az étterem határozza meg, de köteles azt az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken feltüntetni. A fogyasztónak a szervizdíjat meg kell fizetnie, és annak kedvezményes adózása hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez.

A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, és amellyel kifejezheti elismerését a felszolgáló munkája iránt.

Fontos tudni, hogy a borravaló adózása attól függ, hogyan kerül kifizetésre. Ha közvetlenül a felszolgálónak adjuk készpénzben, vagy egy erre a célra kijelölt borravaló tárolóba helyezzük, akkor az adó- és járulékmentes. Amennyiben azonban a számla végösszegével együtt fizetjük ki, vagy a munkáltató osztja szét a tároló tartalmát, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.

A fogyasztóknak érdemes átgondolniuk, hogy a borravalót készpénzben szeretnék-e adni, elkülönítve a számlától, vagy a vendéglátóhely összes dolgozóját kívánják-e jutalmazni, és ennek megfelelően helyezik-e el a borravalót egy arra kijelölt tárolóban. Továbbá érdeklődniük kell arról is, hogy a tároló tartalmát a munkáltató vagy a dolgozók osztják-e szét.

Összefoglalva, a szervizdíj kötelező és minden dolgozót érint, míg a borravaló egy személyes gesztus, amelyet a vendég döntése és anyagi helyzete szerint adhat meg.