Bérlakásprogram a Balatonnál

Ötmilliárd forintos támogatást biztosít a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások létrehozására, amelyet a Balaton Fejlesztési Tanács hirdetett meg, és a döntés az első körös pályázatokról július végén várható.

Navracsics Tibor, a Veszprém vármegye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, a balatonfüredi sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a balatoni régió demográfiai helyzete az utóbbi időben romlott. Az állandó lakosság elöregszik, a fiatalok pedig a magas ingatlanárak miatt nem tudnak a térségben maradni, ami a közszolgáltatások ellátását is nehezíti.

A miniszter szerint a probléma hosszú távú megoldása mellett rövidtávon a Balaton Fejlesztési Tanács pályázata jelenthet segítséget, amelynek célja a munkaerő megtartása és a térségbe való vonzása.

Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa elmondta, hogy a pályázatra eddig 11 jelentkezés érkezett, melyek közül 10 megfelelt a formai követelményeknek. Az első körben a beruházás összköltsége 3,63 milliárd forint, az igényelt támogatás pedig 2,16 milliárd forint lesz, a döntés július 29-én várható.

A második pályázati kör november 29-ig tart, a támogatásokról pedig a következő év elején születik majd döntés. Az első körben a járásszékhely települések számára 3 milliárd forint, míg a nem járásszékhely települések számára másfél milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.