Veszélyben a férfiak termékenysége a mikroműanyagok miatt

Az utóbbi évek kutatásai szerint a mikroműanyagok már az emberi testben is megtalálhatók, és a férfi reproduktív egészséget is veszélyeztetik. A Quindao egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a vizsgált sperma mintákban mikroműanyagokat találtak, ami aggodalomra ad okot.

A mikroműanyagok a mindennapi életünk során kerülhetnek a szervezetünkbe, például az általunk fogyasztott ételeken és italokon keresztül, valamint a levegőből. Egy átlagos ember hetente akkora mennyiségű műanyagot fogyaszt, mint egy bankkártya. A mikroműanyagok jelenléte csökkentheti a spermiumok mozgékonyságát, ami létfontosságú a megtermékenyítéshez, és hormonális zavarokat, gyulladásokat, valamint genetikai károsodásokat is okozhatnak.

A PET-palackokból származó mikroműanyagok különösen veszélyesek lehetnek az egészségre. A palackozott italok fogyasztása során ezek a részecskék bejuthatnak a véráramba, és elterjedhetnek a szervezetben. Az Index szerint az, aki kizárólag palackozott italokat fogyaszt, évente 90 ezer mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe, szemben a csapvizet fogyasztókkal, akik csak 4000 darabbal. A Másfélfok cikke szerint Magyarországon a Felső-Tisza folyó súlyosan szennyezett, és Budapestnél is emelkedik a szennyezés.

A mikroműanyagok hatása nem korlátozódik csak a jelen generációra, hanem a jövő nemzedékeire is kihatással lehet. Dr. Fekete Bálint András klinikai genetikus szerint a spermiumok genetikai állományának módosulása az utódokra is hatással lesz. A laboratóriumi körülmények között kimutatott gyulladást és sejthalált okozó mikroműanyag-részecskék, valamint a sejtek közötti kommunikációt gátló hatások miatt nemcsak a gyermekvállalás, hanem a születendő babák egészsége is kérdésessé válik.

A megoldás keresése még a jövő zenéje, de a klinikai genetikus szerint az emberi szervezet képes megtisztulni, ha nem érkezik utánpótlás a szennyeződésből. Ezért fontos a műanyag használatának minimalizálása, legyen szó PET-palackról vagy műszálat tartalmazó ruházatról. Az utóbbi időben egyre több alternatíva jelenik meg a PET-palackok helyettesítésére, mint például a kulacsok vagy az újrahasznosítható aludobozok.