Magyar űrkutatás és űrtevékenység fejlesztése

Tovább folytatódik a magyar űrkutatás és űrtevékenység fejlesztése, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Ferencz Orsolya hangsúlyozott egy budapesti ünnepélyes aláírási ceremónián.

Az eseményen négy egyetem csatlakozott a UniSpace Magyarország konzorciumhoz, így annak tagsága 21-re bővült. Ferencz Orsolya emlékeztetett arra, hogy 2018-ban kezdődött el a munka, amikor megalkották Magyarország Űrstratégiáját és elindították a HUNOR programot, amelynek célja, hogy ismét magyar űrhajós léphessen a világűrbe. A miniszteri biztos kiemelte, hogy a Covid-világjárvány és az orosz–ukrán háború ellenére is aktívan részt vesznek az Európai Űrügynökség munkájában, és jelentősen növekedett a regisztrált magyar szereplők száma az űrszektorban, ami egy igazi sikersztori. Új szakpolitikát hoztak létre, és az űrszektor iránti érdeklődés, valamint a szektorban működő cégek száma is növekedett.

A UniSpace programot Ferencz Orsolya jelentős felsőoktatási innovációnak nevezte, amelyben a legkiválóbb magyar egyetemek vesznek részt. Az Állatorvosi Egyetem, az Andrássy Egyetem, a Gábor Dénes Egyetem és a Milton Friedman Egyetem csatlakozásával már 21 intézmény tagja a konzorciumnak. Az oktatók részt vesznek a magyar űrhajósjelöltek kiképzésében is, és a képzések ősztől már angol nyelven is elérhetőek lesznek négy szakirányon.

Az első évfolyam végzős hallgatói tavasszal átvették okleveleiket, és közülük sokan már el is helyezkedtek az űrszektorban, ami motivációt ad a program folytatására és nemzetközi megerősítésére.

Együttműködés az ipari szektor és az egyetemek között

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy céljuk, hogy Magyarország a felsőoktatásban és az innovációban Európa és a világ legjobbjai közé lépjen. Ehhez kulcsfontosságú az együttműködés az ipari szektor és az egyetemek között. Az űripar ökoszisztémáját elsődleges fontosságúnak tartják biztonsági szempontból, és a tudás az űrből a civil felhasználású technológiákban is megjelenik. Az újabb négy intézmény csatlakozása az UniSpace-hez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az űrtechnológiai szektorban erősödjön és Európa legjobbjai között legyen. Bódis László hozzátette, hogy a hallgatói létszám már eddig is kiemelkedő volt, és reményei szerint tovább fog nőni.