Az EU energiaadó-reformjáról tárgyal a magyar elnökség

Az Európai Unióban tárgyalások folynak egy új javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy csökkentsék az energiaadó-kulcsokat, amennyiben az energiaárak hirtelen és jelentősen megugranak. A magyar kormány, amely a hónapban vette át az EU soros elnökségét, kompromisszumos megoldást javasol az adórendszerek rugalmasabbá tételére a változó gazdasági körülményekhez való alkalmazkodás érdekében.

Az Európai Bizottság már 2021-ben előállt egy javaslattal az uniós energiaadó-szabályok átalakítására, amely magában foglalta volna a jelenleg mentesített szennyező repülőgép-üzemanyagok megadóztatását is. A tárgyalásokat Belgium vezette az év első felében, de a nézeteltérések miatt, különösen a hajózás és a repülőgép-üzemanyagok adóztatásának kérdésében, felfüggesztették.

A magyar javaslat szerint a tagállamok csökkenthetnék az energiaadót az uniós minimumkulcs alá, ha egy energiatermék ára három hónap alatt több mint 40%-kal nő. Ez jelentős változás lenne az eredeti uniós javaslathoz képest, amely csak 70%-os egy hónapos áremelkedés esetén engedélyezte volna az adócsökkentést.

A magyar kompromisszumtervezet szerint a 40%-nál nagyobb áremelkedés olyan jelentős hatással van a gazdaságra és a háztartásokra, hogy a tagállamoknak cselekedniük kell. Azonban a javaslat nem tér ki a hajózási és légi járművek üzemanyagára kivetett adók kérdésére, amely továbbra is vitatott téma és későbbi magasabb politikai szintű tárgyalásokat igényel.

Néhány uniós diplomata szkeptikus a megállapodás elérésének lehetőségét illetően, és a tárgyalások már a közeljövőben, péntek este is folytatódhatnak.