Lengyelország fontos döntést mérlegel

Lengyelország külügyminisztere, Radoslaw Sikorski szerint a lengyel kormány fontolgatja, hogy eleget tegyen Kijevnek azon javaslatára, mely szerint lelőjék az Ukrajna légterében lévő orosz rakétákat, mielőtt azok elérnék a lengyel területeket. Ez a lépés része lehet egy közös védelmi megállapodásnak, amelyet nemrég írtak alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatása során – tájékoztatott a BBC.

Sikorski egy washingtoni előadásán, az American Enterprise Institute rendezvényén beszélt arról, hogy a terv még csak egy ötlet szintjén van, és további vizsgálatokra szorul. Megjegyezte, hogy vannak orosz rakéták, amelyeket Szentpétervár környékéről indítanak, és amelyek Ukrajna nyugati részén, Lviv közelében haladnak el, veszélyesen közel a lengyel határhoz. Ezek a rakéták Fehéroroszországon keresztül rövid időre, mindössze 40 másodpercre belépnek a lengyel légtérbe, mielőtt az ukrán célpontok felé fordulnának.

A lengyel külügyminiszter elismerte, hogy ez az időtartam túl rövid ahhoz, hogy Lengyelország hatékonyan reagáljon. Az ukrán javaslat szerint bármely, Lengyelország felé tartó rakétát le kellene lőni, amely Nyugat-Ukrajna felett halad át. „Mi egy frontvonalbeli állam vagyunk, és az orosz rakéták megsértik a légterünket, feltételezhetően véletlenül” – mondta Sikorski.

Sikorski hozzátette, hogy ha csak akkor lőnék le a rakétákat, amikor azok belépnek a lengyel légterébe, a törmelék veszélyt jelenthetne a polgárokra és a vagyonra. Az ukránok azt javasolják, hogy „Kérlek, ne zavarjon minket, tegyétek meg a légterünkben, amikor közvetlen veszély fenyegeti, hogy átlépik a lengyel területet.” Sikorski szerint ez önvédelem lenne, de az ötlet még vizsgálat alatt áll.

A külügyminiszter emlékeztetett arra az esetre, amikor egy besült orosz rakéta 2022 decemberében a háza közelében, Bydgoszczban landolt, mintegy 500 kilométerre a fehérorosz határtól, anélkül, hogy bárkit is megsebesített volna. Egy hónappal korábban két lengyel állampolgár halt meg, amikor Ukrajna lelőtt egy orosz rakétát a lengyel határ közelében.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a lengyel védelmi miniszter kijelentette, hogy Varsó konzultál a NATO-szövetségeseivel, és azok beleegyezését kéri, mielőtt orosz rakétákat lőnének le. „Ha ilyen döntés születne, az csak szövetségi döntés lehet. Soha nem hozunk egyoldalú döntést” – mondta Kosiniak-Kamysz a TVN lengyel tévécsatornának a washingtoni NATO-csúcson. Hozzátéve, hogy az Egyesült Államok véleménye kulcsfontosságú, és mivel ők szkeptikusak ebben a kérdésben, Lengyelország biztosan nem hoz ilyen döntést az amerikaiak beleegyezése nélkül.