Újra infláció fölött drágultak a lakások

Gyorsult az első negyedévben a lakásárak emelkedése, ami újra jóval meghaladja a mostanra 4 százalék alá süllyedő inflációt. Az új ingatlanok drágulása az átlag alatt maradt, és az építési engedélyek száma nem jelez élénkülést - írja elemzésében az Ingatlannet.

7,1 százalékkal emelkedett a lakások ára az év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, összességében pedig gyorsult a drágulás üteme 2023-hoz mérve. A használt lakások ára 2023 utolsó negyedévéhez képest 5,3 százalékkal emelkedett, míg az új lakásoknál 3 százalék volt az árváltozás mértéke. Az előző negyedéves adatokkal összehasonlítva tehát a használt lakások ára nagyobb ütemben drágult, mint az új lakásoké, ami huzamosabb ideje nem volt jellemző a piacra.

Az egy évvel ezelőtti árakhoz képest a használt lakások ára 5,6, az új lakásoké pedig 16,6 százalékkal lett magasabb az első negyedévben. Ha a 2015-ös évet tekintjük bázisnak, vagyis 100 százaléknak, akkor az összevont lakáspiaci árindex 2024 első negyedévében 287,9 százalék volt. A KSH előzetes adatai szerint a használt lakások tiszta árváltozása 280,2 százalék volt az első negyedévben, míg az új lakásoké 338,2 százalék.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma csökkent az első negyedévben, nemcsak az előző negyedévhez képest, hanem az előző évi eredményekhez képest is. 2024 első negyedévében az előzetes adatok szerint valamivel több mint 4500 lakásépítési engedélyt adtak ki, míg 2023 elején ez a szám majdnem elérte az ötezret. Az épített lakások száma több éves mélyponton volt az első negyedévben, de mivel csak előzetes adatokat közölt a KSH, később ezeket még felülvizsgálhatja.