Orbán Viktor nem közvetített üzenetet Putyintól Trumpnak

Orbán Viktor miniszterelnök nem hozott üzenetet Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Donald Trump amerikai exelnöknek, ezt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov erősítette meg.

A magyar kormányfő a békemissziónak nevezett körútján találkozott több világvezetővel, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd az Egyesült Államokban Donald Trumppal is. Nyugati elemzői körökben felmerült a kérdés, hogy Orbán közvetített-e üzenetet az oroszok vezetőjétől az amerikai exelnöknek, tekintettel a magyar miniszterelnök viszonyára a két politikussal.

A Kreml hivatalos álláspontja szerint azonban Putyin semmilyen üzenetet nem küldött Trumpnak Orbánnal, sem írásban, sem szóban, és nem is volt tudomása arról, hogy a magyar kormányfő az Egyesült Államokba utazik.

Orbán Viktor a Trumpnál tett látogatásáról Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést, amelyben a békéről folytatott tárgyalásokról számolt be, és azt írta: "A nap jó híre: ő meg fogja oldani!". A BBC szerint Orbán továbbra is népszerű az amerikai konzervatívok és Trump támogatói körében, Európában azonban oroszbarát nézetei miatt sokat bírálják.

Orbán Viktor Trump újraválasztását is támogatja, és korábban úgy nyilatkozott, hogy Trump győzelme "jót tenne a világpolitikának". A magyar miniszterelnök szerint Trump "a béke embere", aki hivatali ideje alatt "egyetlen háborút sem kezdeményezett, és sokat tett azért, hogy a világ nagyon bonyolult területein a régi konfliktusokban békét teremtsen".

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek nyilatkozva elárulta, hogy „Egyelőre még Donald Trump nem az Egyesült Államok elnöke, a kérdés idő előtti” azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor közvetítene-e Putyin és Trump között. Gulyás arra is kitért, hogy a hivatalban lévő amerikai adminisztráció politikája a háború ügyében elég egyértelmű, ami magyarázhatja, hogy miért nem kezdeményezett külön megbeszélést Joe Biden amerikai elnökkel a béke ügyében.

Diplomáciai utak sora

Orbán Viktor az általa békemissziónak nevezett diplomáciai útja alkalmával elsőként Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Ez volt a miniszterelnök első útja Ukrajnába a 2022 februárjában kirobbant háború óta. Az ukrán elnökkel a békéről tárgyaltak, valamint több Magyarország és Ukrajna közötti együttműködést is fontolóra vettek.

Ezt követően Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, majd Kínába utazott, és Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszélést. A miniszterelnök később Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is konzultált.

Orbán Viktor békemissziójának utolsó állomásaként Floridában találkozott Donald Trumppal, aki jelenleg ismét elnökjelölt. A találkozóról készült Facebook-posztjában azonban hiányzott a soros uniós elnökség logója, amely korábban még szerepelt a hasonló tartalmú bejegyzésekben. Gulyás Gergely Miniszterelnökség-miniszter a kormányinfón a 444 kérdésére azt mondta, indokolt volt a logo elhelyezése, de elismerte, hogy a Fidesz új pártcsaládját reklámozó posztoknál viszont nem helyénvaló. A logo hiánya felveti a kérdést, hogy Orbán Viktor mennyire képviseli az EU álláspontját, különösen, hogy több ország jelezte, Orbán nem tárgyalhat az EU nevében az orosz és a kínai vezetőkkel. Az EU több országa fontolgatja, hogy kihátrál Magyarország soros elnöksége mögül.