Aszteroida-elhárító kísérletre készül Kína

Bolygóvédelmi képességeinek erősítésén dolgozik Kína, kinetikus eltérítési módszerekkel kísérletezve, miközben ukrán tudósokkal együttműködve figyelik a veszélyes aszteroidákat.

Kína a NASA után kinetikus becsapódással kívánja megvizsgálni egy aszteroida eltérítésének lehetőségét. A tervek szerint egy 2030 előtt indítandó küldetés célja egy 30 méteres aszteroida lenne, amely lehet a 2019 VL5 vagy a 2015 XF261 lajstromjelű objektum. A küldetés két eszközt foglal magában: egy nagy mozgási energiájú becsapódó egységet és egy műszerekkel felszerelt megfigyelő egységet, amely egy évig gyűjtené az adatokat az aszteroida körül.

A kínai űrprogram bolygóvédelmi irányba történő kiterjesztésével már 2023-ban foglalkoztak, amikor is a 2019 VL5 volt a célpontjuk. Wu Weiren, a kínai holdprogram főmérnöke szerint a küldetés 2027-ben indulna egy Hosszú Menetelés-3B rakétán.

A NASA DART küldetése sikeresen megváltoztatta a Didymos körül keringő Dimorphos keringési idejét, ami a kínaiak számára is fontos precedenst jelenthet. A nemzetközi bolygóvédelmi konferenciák során azonban gyakran merül fel, hogy felkészületlenek vagyunk egy Földet fenyegető aszteroida elhárítására, ami a kínai érdeklődést is magyarázza a témában.

A kínai szakemberek egy 2022 elején végzett, titkosított manővert is feloldottak, amely során a Jilin-1 kereskedelmi célú műholdrendszerüket használták a veszélyes földközeli objektumok, például a 1994 PC1 megfigyelésére. A nyugati országokat meglepte Kína technikai képessége, míg a keleti partnerek számára az lehetett a meglepetés, hogy a kínai és ukrán csillagászok együtt dolgoztak ki egy hatékony nyomon követési módszert a veszélyes aszteroidákra.

A NASA NEO Surveyor műholdjának 2028 nyarán tervezett indítása is hozzájárul majd a Föld közelében elhaladó objektumok jobb megfigyeléséhez, így összességében javulnak az esélyeink a bolygóvédelem terén.