„Kamala Trump” és a „Biden-Putyin találkozó” – mémek Joe Biden legújabb bakijairól

Joe Biden amerikai elnök legutóbbi nyilvános szereplése során elszólásai mémek sorozatát indították el az interneten. Az elnök a sajtótájékoztatón összekeverte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Donald Trumpot a saját alelnökével, Kamala Harris-szel.

Az elnök elszólásai kapcsán több mém is született, amelyek között szerepelt a „Biden-Putyin találkozó” és a „Kamala Trump” is. Biden egyik elszólása így hangzott: "Nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha úgy gondolnám, hogy nem alkalmas az elnöki posztra." Egy másik alkalommal pedig Zelenszkijről beszélve azt mondta: "Most átadom a szót Ukrajna elnökének, aki éppannyira bátor, mint amennyire elszánt. Hölgyeim és Uraim, íme Putyin elnök!" Bár később helyesbített, hozzátéve, hogy Zelenszkij sokkal jobb, mint Putyin, az internet népe már lecsapott az elszólásokra, és mémeket készítettek belőlük.

A NATO többi vezetőjének reakcióit is megörökítették, különösen Keir Starmer brit kormányfő arcát, aki láthatóan sokkot kapott, amikor Biden Zelenszkijt Putyinnak nevezte. Egyesek szerint Vlagyimir Putyin is jót nevethetett az elszóláson.

A Donald Trumpot és Kamala Harris-t érintő elszólás még nagyobb népszerűségre tett szert, amely után a közösségi médiában megalkották a képszerkesztő szoftverek segítségével a "Kamala Trump" karaktert. Biden szövetségesei, többek közt Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter reakcióit is megörökítették, ahogy Donald Trump képzeletbeli reakcióját is arra, hogy ő lenne az Egyesült Államok alelnöke.

Egyesek a két elszólást összekombinálva készítettek mémeket, amelyeken "Trump alelnök és Putyin elnök" kézfogása látható. A Sky News tudósítója elemzésében felhívta a figyelmet arra, hogy az efféle elszólások komoly problémát jelentenek Bidennek, mivel elvonják a hallgatóság figyelmét a tényleges mondandójáról.

Sebestyén Balázs, a rádiós-műsorvezető szerint láthatóan nagy gond van Joe Bidennel. Nyolc hónap elteltével először tartott sajtótájékoztatót Joe Biden amerikai elnök a washingtoni NATO csúcstalálkozó utolsó napján, ahol az említett elszólások történtek. Sebestyén véleménye szerint a demokratáknak novemberre nézve ez nagyon nem jelent jót, és azt javasolta, hogy az elnököt "nagyon össze kéne kaparni, begyógyszerezni", mivel mindenki rá fókuszál. A műsorvezető a hollywoodi sztárokra utaló mondatával vélhetően George Clooney-ra gondolt, aki a napokban kemény hangú levélben kérte Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Sebestyén Balázs a rádióműsorban kifejtette, hogy "Putyinként felkonferálni Zelenszkijt?! Azért az… még mindig gyújtja a rakétákat", és úgy vélekedett, hogy láthatóan nagy a baj, de mégsem tudják visszaléptetni. A műsorvezető hozzátette, hogy "Most azért nagyon össze kéne kaparni az öreget, begyógyszerezni, nem tudom, valamit adni neki, mert mindenki rá fókuszál. Nagy hollywoodi sztárok lépnek ki mögüle, hogy nagyon szeretünk, de már nem akarjuk, hogy elnök legyél. Egy NATO-csúcson leputyinozod a Zelenszkijt, az nem tesz jót".

Oroszországban gúnyos megjegyzésekkel fogadták Biden elszólását. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-oldalán azt írta, hogy "van egy oroszbarát jelölt, akit a „Kreml keze” irányít", utalva Biden elszólására. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint ezek nyelvbotlások voltak, de hozzátéve, hogy elfogadhatatlan, hogy Biden korábban „gyilkos őrültnek” nevezte Putyint. Szergej Markov, a Kreml volt tanácsadója szerint bárki hibázhat, de úgy tűnik, Biden minden nap elkövet egyet, mert „retardált”. Az orosz médiában egész nap sokat foglalkoztak Biden elszólásaival.

A 81 éves Joe Bident már saját táborából is egyre többen az elnökjelöltségtől való visszalépésre szólítják fel, miután a Donald Trumppal való tévévitáján mutatott gyenge teljesítménye felszínre hozta a kérdést, hogy az elnök már nincs abban a mentális állapotban, hogy még egy négyéves ciklust el tudjon vállalni. Biden azonban egyelőre tartja magát ahhoz, hogy idén novemberben is megméreti magát a Demokrata Párt jelöltjeként.