Júniusban fokozott aktivitás volt megfigyelhető az ingatlanpiacon

A nyári hónapokban, különösen júniusban, jelentős aktivitás bontakozott ki a hazai ingatlanpiacon. Az adásvételek száma éves összevetésben 13,4 százalékkal nőtt, míg az első fél évben 40 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

A Duna House adatai szerint júniusban a legtöbb tranzakció a 40-60 négyzetméter közötti lakások körében történt. Budán a négyzetméterár 1,2 és 1,4 millió forint között mozgott, Pesten 600-800 ezer forint, míg országosan 250 ezer forint alatti áron keltek el a legtöbb ingatlanok. Az ország keleti részén a panellakások és a használt téglalakások átlagos négyzetméterára is emelkedett, előbbi 549 ezer, utóbbi 354 ezer forintra nőtt. Nyugaton a panelek átlagára 540 ezer, a téglalakásoké 383 ezer forintra emelkedett. Budán a panelek átlagos négyzetméterára 910 ezer, Pesten 763 ezer forintra nőtt. A használt téglaépítésű lakások esetében Budán 1,11 millió, a belvárosban 1 millió 6 ezer, Pesten viszont csökkenés mutatkozott, 762 ezer forintra mérséklődött a négyzetméterár.

A fővárosi vásárlók körében a befektetés volt a legnépszerűbb motiváció, míg vidéken a nagyobb ingatlanba költözés vezetett. Budapesten a befektetésre átlagosan 65,6 millió, vidéken 37,2 millió forintot költöttek. Az első lakás megvásárlásához Budapesten 39,1 millió, vidéken 35,4 millió forint szükséges, míg a nagyobb ingatlanba költözésre a fővárosban 106,7 millió, vidéken 52,4 millió forintot fordítottak. Az eladások leggyakoribb oka Budapesten a befektetés értékesítése volt, vidéken pedig a befektetés és az örökölt ingatlan értékesítése egyaránt az első helyen állt.