Most már tényleg iszonyatosan megdrágulhat az üzemanyag Irán fenyegetései miatt

A Gázai övezetben októberben kezdődött háború óta a Vörös-tenger egy második hadszíntérré vált, ahol a jemeni székhelyű, Irán által támogatott húszik rakétákat indítottak és fegyveres drónokat küldtek kereskedelmi hajók ellen, két hajót elsüllyesztve és több tucatnyit megrongálva.

A húszik támadásai megzavarták azt az útvonalat, amelyen egy átlagos évben a nemzetközi kereskedelem legalább 12 százaléka áthalad, így a szállítási költségek az egekbe szöktek, és felborították a kereskedelmi rendszert. A csoport ígéretet tett arra, hogy addig folytatja a támadásokat, amíg Izrael be nem fejezi katonai műveleteit a Gázai övezetben, ezzel növelve az izraeli kormányra gyakorolt nemzetközi nyomást.

Az elemzések szerint a húszik vezetik a támadást, de nem egyedül cselekszenek, hanem részei Irán „ellenállási tengelyének”, amelyet Teherán regionális céljai érdekében mozgósít, fegyverekkel és hírszerzési információkkal támogatva a húszik vörös-tengeri kampányát.

Irán tengeri stratégiájában bekövetkezett változások között szerepel az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) haditengerészeti dominanciája, amely korábban motorcsónakokból álló flottát alkotott, de most már fejlettebb hajókkal rendelkezik, és képes távoli vizeken is hadműveleteket folytatni. Ali Hamenei legfelsőbb vezető 2020-ban kifejezetten azzal bízta meg az IRGC-t, hogy bővítse képességét az ellenfelek távoli vizeken való elérésére.

Az IRGC haditengerészeti flottája most fejlett rakétarendszerekkel van felszerelve, amelyek hatótávolsága akár 430 mérföld is lehet, jelentősen kibővítve a potenciális célpontok körét. Irán a The Telegraph című brit lap szerint fegyvereket küldött a Hezbollahnak, és szellemtartályhajókat alkalmaz, hogy elkerülje a felderítést, miközben olajat szállít Szíriába.

Irán a Perzsa-öbölhöz és a Hormuzi-szoroshoz való földrajzi hozzáférésével, valamint a húszikkal való partnerségével képes ellenőrizni a legfontosabb tengeri fojtópontokat. A Bab el Mandeb-szorosban végrehajtott támadásokkal Irán a Vörös-tengerre és a Földközi-tenger keleti részére is kivetítheti hatalmát.

Végül, Irán tengeri stratégiájának egyik fontos eleme a Kínával és Oroszországgal való partnerség, amelynek keretében közös haditengerészeti gyakorlatokat tartanak, és Irán orosz segítséget kért a fejlettebb hosszú és közepes hatótávolságú tengeri precíziós rakéták kifejlesztéséhez is.