Új hormon a női szervezetben

Korábban ismeretlen hormont fedeztek fel a nők szervezetében, amely a szülés utáni csontképződésben játszik fontos szerepet, és az anyai agyhormonként azonosították – számol be a Live Science.

A Live Science által közzétett tanulmány szerint az újonnan felfedezett hormon az agyból a csontformáló sejtekhez vándorol, ahol elősegíti a csontok képződését. Ez különösen a várandósság utáni időszakban válik fontossá, amikor az ösztrogénszint csökken, viszont a kalcium iránti igény a szoptatás miatt megnő. Mivel az ösztrogén alapvetően felelős a csontok erősségéért, a tudósok régóta keresték a választ arra, hogy a szoptatás alatt és után hogyan maradnak erősek a nők csontjai. Az új hormon felfedezése magyarázatot nyújthat erre a kérdésre.

A kutatók reményei szerint az anyai agyhormon további tanulmányozása révén új gyógyszerek kifejlesztésére nyílhat lehetőség, amelyekkel hatékonyan kezelhetők lesznek a csontritkulás és a csonttörések. Az új hormon termelődése ugyanis összefügg a csontképződéssel és a csontok megvastagodásával.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy módszert találjanak arra, hogyan ösztönözhetik az agyat a hormon termelésére a szoptatási időszakon kívül is. Azonban még nem ismert, hogy pontosan mi váltja ki a hormon termelődését a szervezetben, így a tudósokat még hosszú kutatások várnak, amíg megfejtik ezt a rejtélyt.