Embereken tesztelik a Marburg-vírus elleni vakcinát

Első ízben kerül sor embereken történő kísérleti vakcinatesztekre a Marburg-vírussal szemben, amely a BBC szerint egy rendkívül veszélyes kórokozó és az Ebola-vírussal rokon.

A Marburg-vírus ellen jelenleg nincs jóváhagyott védőoltás, de az Oxfordi Egyetemen már több ember is megkapta a ChAdOx1 Marburg-vakcinát kísérleti jelleggel. A vizsgálatban részt vevő alanyok életkora 18 és 55 év közötti.

A kutatást az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma finanszírozza a UK Vaccine Network program keretében, amelynek célja, hogy a világ alacsony és közepes jövedelmű országaiban is elérhetővé tegyék a járványveszélyes betegségek elleni vakcinákat.

Teresa Lambe, a vizsgálatok vezetője szerint a Marburg-vírus történelmileg kisebb járványokat okozott, azonban a betegség terjedése növekszik, és világjárványt is előidézhet. A vírus korábban tömeges fertőzéseket okozott Afrika szubszaharai részén, többek között Tanzániában és Egyenlítői-Guineában 2023-ban.

A Marburg közvetlen érintkezéssel és testnedvek útján terjed az emberek között, ami különösen veszélyessé teszi az egészségügyi dolgozók számára. A vírus képes megakadályozni a vér alvadását, ami belső vérzéshez és agyi gyulladáshoz vezethet. A korábbi járványok alapján a halálozási arány körülbelül 88 százalék.

Lambe hangsúlyozza, hogy mivel jelenleg nincs jóváhagyott kezelés a Marburg-vírus ellen, a vakcina kifejlesztése rendkívül fontos. Az oxfordi kísérlet az első lépés egy biztonságos és hatékony védőoltás felé, amely védelmet nyújthat az embereknek a jövőbeli járványokkal szemben.