Oroszország egy lövéssel semmisített meg egy ukrán T-72-es harckocsit, de az ukrán drónok is sikeresen hárították az orosz légvédelmet

A török Andalou hírügynökség és a Reuters által közzétett videófelvételek szerint egy orosz katona egyetlen 9K111 Fagot típusú páncéltörő rakétával megsemmisített egy ukrán T-72-es tankot, miközben egy másik videón egy ukrán drón sikeresen kerülte el az orosz légvédelem támadását.

Az orosz védelmi minisztérium által kiadott közlemény szerint a felvételen a Novorosszijszk bázisú 7. orosz légideszant hadosztály egyik tagja látható, aki sikeresen kiiktat egy ukrán T-72-es harckocsit Orihiv környékén. A videó két részből áll össze: az első részben a katona élesíti és elsüti a rakétát, míg a második részben a becsapódás figyelhető meg, ami arra utal, hogy a felvételek két különböző helyszínen készülhettek.

A minisztérium hozzátette, hogy az ejtőernyősök azon a napon más nehézpáncélos járműveket is megsemmisítettek, beleértve külföldi gyártmányúakat is. A katonák ügyességét és professzionalizmusát méltatták, kiemelve a fontos célpontok nagy távolságból történő megsemmisítésének képességét.

Az ukrán hatóságok által közzétett egy másik videón egy Tor kis hatótávolságú önjáró légvédelmi rakétakomplexum összecsapása látható egy ukrán megfigyelődrónnal. A felvételek azzal kezdődnek, hogy a drón kamerája felveszi az oroszok 9K330 Tor légvédelmi komplexumát, amely kis hatótávolságon belül hatékonyan védekezik az alacsonyan közlekedő repülőgépek, helikopterek, drónok, irányított rakéták és légibombák ellen. Az oroszok felfedezték a megfigyelődrónt, és tüzet nyitottak rá, de a kilőtt rakéta elhúzott a drón mellett, célt tévesztve.

A videó azonban nem ér véget a légvédelmi incidenssel, mivel az ukránok a HIMARS segítségével, a feltehetően a drón által megadott adatokat felhasználva, sikeres csapást mértek a Tor légvédelmi komplexumra, amelyet két robbanás is követett.

A 9K111 Fagot, amelyet a NATO "AT-4 Spigot" néven ismer, a Szovjetunióban készült a hidegháború végén. Ez a közepes hatótávolságú páncéltörő rakétarendszer a 1960-as évek végén fejlesztették ki, és a korábbi 9K11 Maljutka rendszerénél kompaktabb és hatékonyabb. A 9K111 a francia Milan-rendszerhez hasonló stratégiai képességekkel rendelkezik.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz haderő Szu-34-es vadászbombázókkal is hajtott végre csapásokat Ukrajna területén. A Reuters és a török Andolou hírügynökség által közzétett felvételeken az látszik, ahogy a Szu-34-esek a levegőbe emelkednek, majd a felvétel második felében ledobják a FAB-500-as nem irányított légibombákat Ukrajna felett. A FAB-500-asok nagy robbanóerejűek, de alapvetően pontatlanok, azonban az orosz mérnökök gyakran szárnyakkal és GPS navigációs rendszerrel (ún. UMPK-kitek) látják el őket, így a "buta bombák" jóval pontosabbak és a hatótávolságuk is jelentősen megnövekedett. Idén tavasszal érkeztek hírek arról, hogy Oroszország már FAB-1500-as és a kétszer akkora tömegű FAB-3000-es bombákat is bevetett az ukrán fronton, mindkét változatot a friss kiegészítővel, siklóbombaként.