Dél-Korea lézerfegyvereket telepít az észak-koreai drónok ellen

Dél-Korea megkezdte a lézerfegyverek telepítését, amelyek célja az észak-koreai drónok elleni védekezés. A "Csillagok háborúja" projekt keretében fejlesztett rendszert a Védelmi Beszerzési Program Igazgatóság (DAPA) jelentette be, és a tervek szerint az év végéig legalább egy Block-I típusú légelhárító lézerfegyverrendszert állítanak üzembe.

A DAPA szerint a lézerfegyverekkel precíziós támadások indíthatók kisméretű drónok ellen, és egy lövés költsége mindössze 1,45 amerikai dollár, ami jóval olcsóbb a hagyományos fegyvereknél. A lézeres légvédelmi fegyver egy új koncepciójú jövőbeli fegyverrendszer, amely képes kisebb pilóta nélküli légi járműveket és több helikoptert is pontosan megsemmisíteni.

A lézerfegyverek bevezetésére törekvő országok között Dél-Korea mellett az Egyesült Államok, Izrael, az Egyesült Királyság és Ausztrália is megtalálható, amelyek már tesztelték az ilyen típusú eszközöket. A DAPA szerint a jövőben a lézerfegyverek képesek lehetnek repülőgépek és ballisztikus rakéták elleni védekezésre is, ehhez azonban a lézeroszcillátor teljesítményének növelését tervezik.

A Hanwha Aerospace Co. vállalattal kötött szerződés értelmében a lézerfegyverek sorozatgyártása is megkezdődik, és a hadseregnek történő szállítás idén kezdődik. A DAPA irányított fegyverekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint ez erősíteni fogja a nemzet katonai válaszát Észak-Korea jövőbeli "drónprovokációira".

Li Ilvu, a Korea Defense Network szakértője azonban felvetette, hogy Dél-Korea légvédelmi radarrendszerei nem elég fejlettek ahhoz, hogy megfelelően észleljék az észak-koreai drónokat, és a lézerfegyver hatótávolsága viszonylag rövid, ami korlátozhatja a hatékonyságát. Az ügynökség elárulta, hogy az éleslövészeti tesztek során 100 százalékos sikerarányt ért el, de még nem világos, hogy hány lövés szükséges egy drón kiiktatásához.

A projektbe eddig 87,1 milliárd dél-koreai won (körülbelül 22,9 milliárd magyar forint) fektetés történt, mióta 2019-ben elkezdődött a fejlesztés. A lézerek láthatatlanok, csendesek, és működésükhöz nincs szükség lőszerre, csupán villamos energiára.