Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Csaknem 150 kiállítóval rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált szeptember 26. és 29. között a Millenáris parkban, ahol a kortárs izlandi irodalom és a francia könyvkultúra is kiemelt figyelmet kap.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált szeptember 26. és 29. között rendezi meg a Millenáris parkban, ahol csaknem 150 kiállító várja majd a látogatókat. A legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvényt Orvos-Tóth Noémi pszichológus, író nyitja meg a Nemzeti Táncszínházban.

A fesztivál díszvendége Jón Kalman Stefánsson, a kortárs izlandi irodalom világszerte ismert alkotója lesz, aki Budapest főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat. A rendezvényen hagyományosan bemutatkozik egy-egy ország, régió kultúrája és irodalma, idén Franciaország és a kortárs francia irodalom áll a középpontban.

A francia könyvkultúra bemutatására számos nagy múltú francia könyvkiadó is érkezik, hogy találkozzanak közép-európai partnereikkel, és a reflexió jegyében mutassák be könyveiket.

A könyvfesztivál színes programkínálattal várja az érdeklődőket.

A gyerekek számára kialakított Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan érkezőket. Szeptember 27-én, pénteken Európai Írótalálkozót tartanak az Európa Pontban, ahol kerekasztal-beszélgetéseket angol-magyar szinkrontolmácsolással követhetnek az érdeklődők.

A fesztivál a magyar-török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik, török könyvkiadók bemutatkozásával és könyvbemutatókkal. Az oktatást és a nevelést segítő könyvért Budai-díjat ad át a II. kerületi önkormányzat.

A rendezvény író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, dedikálásokat, irodalmi esteket, könyvbemutatókat, beszélgetéseket, filmvetítéseket kínál, és minden program ingyenesen látogatható. A következő években Románia, majd a német nyelvű irodalom lesz a díszvendég a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

(Borítókép: Érdeklődők a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a budapesti Millenárison a megnyitó napján 2023. szeptember 28-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)