Budapesten mérik össze tudásukat a világ legjobb ifjú fizikusai

Idén a magyar főváros ad otthont a középiskolások számára kiírt legnevesebb nemzetközi kutatói fizika csapatversenynek, az International Young Physicists’ Tournamentnek (IYPT), amely július 10. és 17. között kerül megrendezésre, és ahol 39 országból több mint 350 résztvevő vesz részt.

A világverseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésében jön létre, többek között a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a magyarországi Bosch csoport, a Grundfos, a Jane Street és további partnerek támogatásával. A rendezvényen olyan kiválóságok is megjelennek, mint a Nobel-díjas Krausz Ferenc fizikus, a Széchenyi-díjas Kiss László fizikus és Rubik Ernő.

A versenyen a fiatal tehetségeknek valóságos kutatási problémákat kell megoldaniuk, mint például a mágneses fogaskerekekkel vagy a megrázott dobozok által keltett hangokkal kapcsolatos kérdések. A csapatverseny angol nyelven zajlik, és nem csak a fizikai ismereteket, hanem a kreativitást, kommunikációs készségeket és a gyors helyzetfelismerést is próbára teszi.

Az ELTE lágymányosi kampusza ad otthont a versenynek, valamint a július 12-i Science Talk rendezvénynek is, amely online is követhető lesz a YouTube-on. Ezen a tudományos eseményen Kiss László és a 2023-ban Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferenc is előadást tart.

A verseny döntője a Bosch Budapest Innovációs Kampuszán lesz, amelyet szintén közvetítenek a YouTube-on július 16-án. A magyar csapatot az ELTE Fizikai és Csillagászati Intézet munkatársai és hallgatói készítik fel, akik korábban már több érmet is szereztek a nemzetközi megmérettetésen.

Az IYPT verseny különlegessége, hogy a résztvevők nem papíralapú teszteket töltnek ki, hanem élőben mutatják be és vitatják meg a kutatási problémákat. A verseny során a problémák megértése mellett a gyors észjárás, a meggyőző érveléstechnika, az angol nyelv ismerete és a csapatmunka is fontos szerepet kap.

A nemzeti csapatba való bekerüléshez először a hazai fordulón kell jól szerepelni, majáron keresztül kell menni egy több hónapos, intenzív felkészülési időszakon, amely magában foglalja a kísérleti és elméleti kutatómunkát, kommunikációs tréninget és edzőtáborokat is.

A versenyzőknek közel egy év áll rendelkezésükre, hogy a kiadott nyílt végű kutatási problémákon dolgozzanak, amelyek között olyan komplex fizikai rendszerek is szerepelnek, mint a dobozba helyezett tárgyak mennyiségének becslése a rázásra keletkező hanghatás alapján, vagy a vízcseppek optikai tulajdonságainak vizsgálata üvegfelületen. A versenyzők feladata a jelenségek megértése, kutatási módszerek keresése, hipotézisek megfogalmazása és vizsgálata, valamint elméleti értelmezések felállítása, amelyeket egy tudományos vitán kell megvédeniük.

A verseny részletes programja és további információi a verseny magyar és nemzetközi honlapján érhetők el angol nyelven.