SK akkumulátorgyártó válságkezelése Magyarországon

Az SK magyarországi gyárai a nehéz gazdasági helyzet ellenére is stabilan működnek, a vállalat szükséghelyzet-kezelési intézkedéscsomagot dolgozott ki a piaci kihívásokra válaszul.

A dél-koreai SK csoport, amely 2018 óta van jelen hazánkban, három akkumulátorgyárat működtet Komáromban és Iváncsán. Az SK On, amely többek között a Ford, a Hyundai, a Mercedes-Benz és a Volkswagen autómárkákat látja el akkumulátorokkal, a közelmúltban csökkenő kereslettel és megrendelésekkel szembesült az elektromos autók piacán.

Az SK On tíz negyedév óta veszteséget jelent, mióta 2021-ben leválasztották anyacégéről, és a nettó adóssága 2,9 ezer milliárd dél-koreai vonról (2,1 milliárd dollár) 15,6 ezer milliárd dél-koreai vonra nőtt.

A vállalat válaszként egy olyan intézkedéscsomagot hozott létre, amelyet Koreában "szükséghelyzet-kezelésnek" neveznek. Ez a lépés nem egy aktuális válság kezelésére irányul, hanem egy lehetséges válság megelőzésére van kitalálva. A "szükséghelyzet-kezelés" kifejezés használata Koreában gyakori, amikor a vállalatok azonnali, rendkívüli lépéseket tesznek a jobb teljesítmény érdekében, és nem jelenti a vállalat működésének veszélyeztetését.

A magyarországi gyárak a jelenlegi helyzetet átmenetinek tekintik, és lehetőséget látnak benne a tanulásra és fejlődésre a cég közleménye alapján. A költségek optimalizálása mellett továbbra is nagy figyelmet fordít a SK arra, hogy minden munkatársa egy stabil, megbízható és törődő munkahelyként tudjon tekinteni a vállalatra, ahol az átmeneti nehézség ellenére is mindig figyelnek a munkavállalók igényeire.

Júliustól egy új béren kívüli juttatást, az egészségbiztosítást vezettek be minden alkalmazott és akár azok családtagjai számára is. Az SK On vezetősége stratégiai kezdeményezéseket vezetett be annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegye az üzletet, és hozzáigazítsa a működését a jelenlegi piaci feltételekhez. Ezekkel az erőfeszítésekkel a működés alapjait szeretnék megerősíteni, ideértve a K+F-be történő befektetéseket, versenyképességük megőrzése érdekében.