Az ukránok mégsem használhatják a Storm Shadow rakétákat

Az Egyesült Királyság kormánya cáfolta a korábbi híreket, miszerint Ukrajna engedélyt kapott volna a Storm Shadow rakéták orosz területek elleni bevetésére.

Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint, bár korábban úgy tűnt, hogy az ukránok szabad kezet kapnak a brit gyártmányú cirkálórakéták használatára, a Downing Street most világossá tette, hogy a hozzáállásuk nem változott, és továbbra sem engedélyezik a rakéták korlátlan bevetését. Keir Starmer brit miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az eszközök használata Ukrajnán múlik, ami azt a benyomást keltette, hogy az ukránok szabadon használhatják a rakétákat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is úgy nyilatkozott, hogy engedélyt kapott a stratégiai cirkálórakéták használatára, miután tárgyalt Starmerrel.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A Storm Shadow rakéták használatának engedélyezése nem csak az Egyesült Királyság, hanem további két ország, Franciaország és az Egyesült Államok jóváhagyását is igényli. Emellett jelenleg az ukránok még nem rendelkeznek ezekkel a fegyverekkel, és nem ismert, hogy a jövőben mikor és vajon egyáltalán kaphatnak-e engedélyt a használatukra.