Az uniós jog érvényesülése a Schiphol repülőtér ügyében

A holland legfelsőbb bíróság döntése értelmében az európai szabályoknak megfelelően különleges eljárást kell alkalmazni, ha a kormány csökkenteni kívánja a járatok számát a Schiphol repülőtéren.

A holland legfelsőbb bíróság pénteki ítélete kimondta, hogy a holland kormánynak az európai szabályoknak megfelelően eljárva kell eljárnia, ha csökkenteni szeretné a járatok számát a Schiphol repülőtéren, amely Európa egyik legforgalmasabb légi csomópontja.

Az előző kabinet már korábban felfüggesztette azt a tervet, amely évi 460 ezerre korlátozta volna a repülőtéren közlekedő járatok számát, és az új ítélet megerősítette ezt a felfüggesztést.

Az ítélet világossá tette, hogy a holland állam nem hozhat olyan jelentős döntéseket önállóan, amelyek megsértik az európai szabályokat.

Egy korábbi amszterdami bírósági döntést is hatályon kívül helyeztek, amely lehetővé tette volna a holland állam számára, hogy két intézkedést hajtson végre a Schiphol repülőtér zajszennyezésének csökkentése érdekében.

A KLM, az Air France hollandiai leányvállalata, üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyet egyértelműen megalapozottnak találtak.

A bírósági ítélet következtében nem várhatók hirtelen változások a Schiphol repülőtér forgalmában.