Ausztrál házaspár kémkedési vádak miatt került letartóztatásba

Egy ausztrál házaspárt, akik Oroszország számára kémkedtek, letartóztattak Ausztráliában. A két orosz származású személyt, Kira és Igor Koroljovot kémkedési bűncselekmény előkészítésével vádolják, és akár 15 év börtönbüntetés is várhat rájuk.

Kira Koroljov, a hadsereg 40 éves közlegénye és 62 éves férje, Igor pénteken álltak bíróság elé Brisbane-ben. A vád szerint az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) egyik dokumentumát szerezték meg, amit orosz megbízóikkal kívántak megosztani. Az ausztrál rendőrség szerint azonban nem kerültek ki „jelentős katonai” titkok, így a házaspár nem okozhatott súlyos károkat.

Anthony Albanese miniszterelnök tájékoztatást kapott a biztonsági szervektől az üggyel kapcsolatban, de mivel az ügy jelenleg a bíróság előtt van, nem kíván nyilatkozni róla. Reece Kershaw, az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) rendőrfőnöke szerint a házaspár több mint egy évtizede él Ausztráliában, és már évekkel ezelőtt állampolgárok lettek; Kira 2016-ban, míg Igor 2020-ban kapta meg az ausztrál állampolgárságot.

Igor Koroljov önálló vállalkozóként dolgozott, míg Kira információs rendszertechnikusként tevékenykedett a hadseregben, ahol biztonsági engedélyt kapott, így hozzáférhetett bizalmas információkhoz. Kershaw elmondása szerint Kira titokban utazott Oroszországba, majd utasította férjét, hogy szerezze meg és küldje el neki a bizalmas anyagokat, amelyeket aztán az orosz hatóságoknak akart továbbítani. A vizsgálat még folyamatban van annak kiderítésére, hogy az anyagok eljutottak-e a célhoz.

Mike Burgess, az ausztrál kémelhárítási főnök szerint a kémkedés folyamatos veszélye valós, és több ország is próbálkozik Ausztrália titkainak megszerzésével. Kershaw hozzátette, hogy Ausztrália szövetségesei bízhatnak abban, hogy az ország továbbra is fel fogja tárni és meg fogja zavarni a kémkedést és a külföldi beavatkozási tevékenységet.

A kiberbiztonság terén is jelentős lépéseket tesz Ausztrália, ahol a kormány arra kényszeríti az internetes vállalatokat, hogy proaktívan állítsák meg a csalásokat az oldalaikon, különben súlyos bírságokkal kell szembenézniük. Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) és a pénzügyminisztérium konzultál az internetes, banki és távközlési cégekkel egy kötelező csalásellenes kódex létrehozásáról, amely jogilag kötelezné őket arra, hogy ésszerű lépéseket tegyenek a felhasználók védelme érdekében. Az új szabályok be nem tartása esetén a vállalatok akár 50 millió ausztrál dolláros bírsággal sújthatók. Az ausztrálok - ahogy a világ többi részén és Magyarországon is - komoly fejfájást szenvednek a neten terjedő csalások miatt, amelyekkel okozott kár mértéke 2020 és 2023 között megháromszorozódott, 1,8 milliárd dollárra nőtt.