Árnyékbankok fenyegetik bedőléssel Európát

Hatalmasra nőtt az árnyékbankok eszközállománya az elmúlt években Európában, és az Európai Központi Bank (EKB) komoly kockázatokat lát a szektorban, egy régi katasztrófa megismétlődésétől tartva.

Az úgynevezett „árnyékbankrendszer”, amely a hagyományos bankrendszernél sokkal lazábban szabályozott, jelentős növekedésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Elizabeth McCaul, az EKB felügyelőbizottságának tagja szerint ezek a nem banki pénzügyi közvetítők, azaz az "árnyékbankok" jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitására.

Az Európai Bizottság adatai alapján az árnyékbankok eszközállománya a tavalyi harmadik negyedévben elérte a 42,9 billió eurót az EU-ban, ami meghaladja a hagyományos hitelezők 38 billió eurós eszközállományát.

McCaul szerint a magánalapok és a szabályozott bankokon kívüli egyéb finanszírozási források "figyelemre méltó" növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitására. Az ágazat növekedése a globális pénzügyi válság óta figyelemre méltó, és mindig is aggasztotta az EKB-t.

McCaul kiemelte, hogy az árnyékbanki szektor gyorsabban mozog, mint a hagyományos bankok, és kívül esik a bankfelügyeleti és szabályozási körön. A szektor és a bankok közötti átláthatatlan kapcsolatok, mint a visszavásárlási megállapodások, hitelkeretek vagy származtatott ügyletek, aggodalomra adnak okot a rendszerkockázat szempontjából.

Az Archegos Capital Management hedge fund három évvel ezelőtti összeomlása, amely 10 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetési bankoknak, köztük a Credit Suisse-nak és a Nomurának, valamint a brit államkötvény piac majdnem összeomlása a nyugdíjalapok származtatott ügyleteinek veszteségei miatt, figyelmeztető jelek voltak a gyorsan rosszra forduló helyzetekre.

Az európai bankszektor az elmúlt évek kihívásaival szemben meglehetősen rugalmasnak bizonyult, miután tőkeellátottsága nőtt, a nemteljesítő hitelek aránya pedig csökkent.

Néhány hedge fund, mint például az amerikai Citadel és Millennium, olyan nagyra nőtt, hogy önmagukban is képesek mozgatni a piacot, de nem képesek a sokkokat olyan mértékben kezelni és elnyelni, mint a bankok. Ezek a fundok több, mint 60 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek.

McCaul, aki egyetlen amerikaiként kap helyet az EKB felügyelő bizottságában, a jelenlegi környezetet hasonlónak látja a Long Term Capital Management hedge fund összeomlásakor tapasztaltakhoz. Az ilyen hedge fundok vezetői gyakran azzal érvelnek, hogy piaci jelenlétük stabilitást ad a pénzügyi rendszernek, de McCaul szerint ez az érvelés hasonlít a 2008-as pénzügyi válság idején hallottakhoz.