Termelői infláció emelkedése az Egyesült Államokban

Az amerikai termelői infláció jelentős növekedést mutatott, ami aggodalomra adhat okot a Federal Reserve számára. A piaci szereplők korábban már majdnem biztosra vették a szeptemberi kamatcsökkentést, azonban a legfrissebb adatok óvatosságra intenek.

Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint a termelői infláció június hónapban 2,6%-kal emelkedett, ami meghaladja az előző 2,2%-os adatot és a 2,3%-os piaci várakozásokat is. A termelői maginfláció még ennél is nagyobb mértékben, 3%-kal nőtt, szemben az előző hónap 2,3%-os és a várt 2,5%-os értékkel.

Ez az emelkedés nemcsak az inflációs kilátásokat befolyásolja jelentősen, hanem a profitvárakozásokra is hatással van. A mai adatok fényében a Federal Reserve-nek újra kell gondolnia a monetáris politikáját, és lehet, hogy el kell halasztania a kamatcsökkentést, amit korábban tervezett.

Ugyanakkor a Michigani Egyetem által készített fogyasztói bizalmi index alapján a lakosság pesszimistább lett az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatosan, azonban az inflációs várakozások csökkentek, ami némileg ellentmond a termelői inflációs adatoknak. A fogyasztói bizalmi index 68,2 pontról 66 pontra csökkent, ami elmarad a 68,5 pontos várakozástól. A fogyasztók inflációs várakozásai a következő egy évre 2,9%-ra mérséklődtek az előző adat 3%-os értékéről.

A bejövő adatok összességében a gazdaság lassulására és az infláció csökkenésére utalnak, bár a 14:30-kor érkezett termelői inflációs adat a vártnál érdemben magasabb lett. Ezek a vegyes jelzések tovább bonyolíthatják a Federal Reserve döntéshozatalát a közelgő kamatdöntés kapcsán.