A lengyel alsóház elutasította az abortusz liberalizálását

Elutasította a lengyel parlament alsóháza a Baloldal frakciója által előterjesztett abortusz liberalizálását célzó törvénymódosító javaslatot. A szavazáson 215 képviselő támogatta, 218 ellenzett, 2 tartózkodott, és 25 távolmaradt a 460 fős szejmben.

A fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság, valamint a Konföderáció és a kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) 24 képviselője is ellenezte a tervezetet. A PSL-n belül 4 képviselő támogatta, egy pedig tartózkodott. A PSL pártelnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, aki egyben miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter is, szintén a saját kormányának törvényjavaslata ellen szavazott.

A tervezet a terhesség 12. hetéig engedélyezte volna az abortuszt, és eltörölte volna azokat az előírásokat, amelyek szerint büntethető az orvos, aki a törvény által nem engedélyezett esetekben végzi az abortuszt, vagy rábeszéli a nőt erre. A terhességmegszakításon átesett nők jelenleg sem büntethetők.

A Baloldal által benyújtott tervezet az első volt a négy törvénymódosító javaslat közül, amelyeket a kormánykoalíció tagjai terjesztettek elő. A Baloldal egy másik tervezete, amely bizonyos orvosilag meghatározott esetekben minden terhességi szakaszban engedélyezné az abortuszt, még tárgyalásra kerülhet.

A kormánykoalíció vezető pártja, a Polgári Koalíció is előterjesztett egy saját tervezetet, amely a terhesség 12. hetéig engedélyezné a terhesség megszakítását. A Lengyelország 2050 és a PSL közös tervezete pedig a 1993-as abortuszkompromisszumot állítaná vissza, és népszavazást kezdeményezne az ügyben.

Az 1993-as törvény három esetben engedélyezte az abortuszt: nemi erőszak esetén, az anya életveszélye, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodása miatt. A lengyel alkotmánybíróság 2020-ban korlátozta az abortusz lehetőségét, csak az első két esetben engedélyezve azt.

A kormányválság elkerülése érdekében a kormány a meglévő törvények szigorúbb betartására törekszik. Például a kórházak kötelesek megoldani, hogy legyen olyan orvosa, aki nem hivatkozik lelkiismereti okokra, hanem elvégzi a törvény által megengedett terhességmegszakítást. Az ügyészség köteles lesz megvizsgálni minden visszautasítást, hogy a szülész nem orvosi esküjét megsértve veszélyeztette-e az anya életét vagy egészségét, és az állami egészségbiztosító szerződést is bonthat azzal a kórházzal, amely megszegi ezeket a szabályokat.

Andrzej Duda köztársasági elnök előre közölte, hogy vétót emel, mert szerinte az abortusz gyilkosság. A vétó elutasításához a teljes koalíciónak sincs elég szavazata. Donald Tusk, aki tavaly decemberben vette át a kormányfői posztot egy széles politikai spektrumot átfogó koalíció élén, súlyos csapást szenvedett a szavazás eredményével, mivel korábban ígéretet tett az abortuszszabályozás enyhítésére. A Baloldal nevű pártszövetség jelezte, hogy hamarosan újabb kísérletet tesznek az abortusztörvény enyhítésére. Andrzej Duda államfő, akinek mandátuma jövőre jár le, azt ígérte, hogy meg fogja vétózni a törvényt, ha mégis megszavaznák.