A genetikailag módosított sertésvese-beültetés második emberi áldozata

Kevesebb mint három hónappal a világon második alkalommal végrehajtott genetikailag módosított sertésvese transzplantáció után elhunyt Lisa Pisano. Az operáció sikeres volt, de a beültetett szervet egyéb okokból később el kellett távolítani.

Lisa Pisano, aki az első ilyen beavatkozást követően kapott egy genetikailag módosított sertésvesét és egy szívpumpát, 54 éves korában hunyt el. A műtétet áprilisban hajtották végre, mint a súlyos betegségére adott végső megoldást, de a módosított sertésszervet 47 nappal később el kellett távolítani.

A xenotranszplantáció, vagyis az állati szervek emberbe történő beültetése, régóta kutatási terület, de a modern génszerkesztési technológiák fejlődése tette lehetővé, hogy a sertésvesét emberi biológiához közelítsék. Az orvosok egyetlen módosítást végeztek el a sertésvesén: megakadályozták az alfa-gal cukor termelését, ami lehetővé tette a beültetést.

Az operáció után nem történt kilökődés, ami a módosítás sikerességét igazolta. Azonban a beültetett szervet egy szívpumpa hibája miatt kellett eltávolítani, ami a szerv károsodását okozta. Pisano ezután dialízisre került, de nem sokkal később elhunyt.

Az orvosok szerint az eset hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez, mivel a xenotranszplantációval kapcsolatos tapasztalatokat gyűjthetnek. Az első sertésvese-beültetést Richard Slaymanen végezték el márciusban, aki eleinte lábadozni látszott, de két hónap múlva, május elején ő is elhunyt.