52 ezer éves mamutbőr vizsgálata

Egy friss tanulmányban a kutatók egy Szibériában feltárt mamutbőr mintáit elemezték, amelyek 52 ezer évesek és az állandóan fagyott talajnak köszönhetően kivételes állapotban konzerválódtak.

A szakértők a bőrminták alapján képesek voltak elkészíteni az állat kromoszómáinak 3D-s rekonstrukcióját, és megállapították, hogy mely gének voltak aktívak a mamut életében, ami forradalmi eredménynek számít. Az állat halála után röviddel megfagyott, így a sejtmagok dehidratált állapotban maradtak meg, ami elősegítette a DNS megőrzését. A maradványokat 2018-ban fedezték fel egy szibériai barlangban, és a permafroszt olyan jól konzerválta az állatot, hogy a teljes genomját is sikerült kinyerni.

A kutatók a mamut füle mögötti bőrből nyertek ki DNS-t, és a Hi-C módszert alkalmazták, amely lehetővé teszi az egymással kölcsönhatásban lévő DNS-szakaszok azonosítását. Marc A Marti-Renom, a Katalán Kutatási és Felsőfokú Tanulmányok Intézetének munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint a Hi-C módszerrel közelítőleg megismerhetjük a genom 3D-s szerkezetét, mielőtt elkezdenénk összerakni a kirakós darabkáit.

Az elemzés során a mai elefántok genomját is felhasználták, és a mamutgenom 3D-s rekonstrukciójából kiderült, hogy az állatnak 28 kromoszómája volt, ami megegyezik az ázsiai és afrikai elefántokéval. A minták megőrizték a transzkripciós faktorokat is, amelyek részleteket árulnak el az állat genetikai aktivitásáról. A kutatók kimutatták például, hogy a szőrnövekedésért felelős gén aktívabb volt a mamutban, mint az elefántokban, ami magyarázatot ad a bozontos bundára.

Marti-Renom kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy gyapjas mamuttól származó szövetet találtak, amelyből megállapítható, hogy mely gének voltak be- vagy kikapcsolva az állat életében, és ez az új típusú adat hozzájárulhat a kihalt fajok megértéséhez, esetleges „feltámasztásához”. Ugyanakkor a genomszerkesztés segítségével létrehozott hibridek nem lennének teljesen azonosak a kihalt fajjal, hanem csak nagyon hasonlítanak az ősi faj képviselőire, így nem beszélhetünk igazi gyapjas mamutok feltámasztásáról.