Új remény a HIV elleni küzdelemben: hatékony injekció Afrikában

Afrikában jelentős áttörést hozhat a HIV elleni védekezés terén egy új gyógyszer, amely klinikai teszteken 100%-os hatékonyságot mutatott fiatal nők esetében. A lenacapavir nevű gyógyszer, amelyet évente csak kétszer kell injekció formájában beadni, ígéretes megoldást kínálhat a kontinensen, ahol a fiatal nők különösen veszélyeztetettek a HIV-fertőzéssel szemben.

A lenacapavir egy pre-expozíciós profilaxis (PrEP) gyógyszer, amely megakadályozza a vírus sejtekbe való beépülését, és előnye, hogy a naponta szedendő tablettákkal ellentétben ritkábban, évente csak kétszer kell alkalmazni. Kelet- és Dél-Afrikában a fiatal nők körében magas a HIV-fertőzöttség, így az új injekció hosszú távú megoldást kínálhat számukra. A gyógyszert ötezer 16 és 25 év közötti nőn tesztelték Ugandában és Dél-Afrikában, összesen 28 helyszínen.

A lenacapavir hatékonyságát két másik, szájon át szedhető gyógyszerrel hasonlították össze, és az eredmények szerint az injekciót kapó 2134 nő közül senki sem fertőződött meg, míg a másik két csoportban 1,5% és 1,8% volt a fertőzöttség. Linda-Gail Bekker, a kutatás dél-afrikai vezetője szerint ez az eredmény nagy reményt ad a hatékony megelőzési eszközök terén.

A klinikai vizsgálatok tovább folytatódnak, a második fázisban már férfiakat, transzneműeket és nem bináris személyeket is bevonva tervezik a teszteket. A kutatók célja, hogy a jövőben többféle megelőző gyógyszer közül lehessen választani. A HIV-fertőzések számának csökkenése ellenére a kutatók szerint kérdéses, hogy elérhető-e az UNAIDS által 2025-re kitűzött cél, miszerint globálisan kevesebb, mint 500 000 új esetet szeretnének.

Linda-Gail Bekker hangsúlyozza, hogy a PrEP mellett más megelőzési módszerekre is szükség van, mint például az óvszer használata, a szexuális úton terjedő fertőzések szűrése és kezelése, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Az Egyesült Államokban már engedélyeztek egy hasonló, közel 100%-os hatékonyságú injekciót, amelyet kéthavonta kell beadni, és amelyet az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jelentős előrelépésnek nevezett a HIV és AIDS elleni küzdelemben.