Tompos Márton: Nem hiteles, ha kiszállsz az Audiból és visszamész Pestre

Nagyon szoros versenyben nyert a Momentum vasárnapi tisztújításán, mindössze három szavazattal kapott többet, mint az ellenfele, Fekete-Győr András. A párt megosztottságát jelzi ez az eredmény, és Tompos Márton, az új elnök szerint a momentumosok többsége megértette, hogy mindkét csapat a pártnak akart jót, és a valódi versenyt pozitívan értékelik. Tompos hangsúlyozta, hogy nem haragszik senkire, és a választás utáni visszajelzések alapján nem érzékeli a problémát a pártban.

Fekete-Győr András jövőbeli szerepéről Tompos elmondta, hogy nem akarja meghatározni a feladatait, és beszélgetni fog vele arról, hogy hogyan szeretne továbbmenni. Tompos programja jelentősen rövidebb volt, mint Fekete-Győré, mert nem akart új struktúrával mindenki feladatait meghatározni. „Mi nyertünk, de nem nullázzuk le teljesen Andrisék terveit, több elemét átemeljük majd” – mondta Tompos a Telexnek megválasztása után.

A Momentum erősen Donáth Annára épült az elmúlt években, de Tompos szerint Donáth Anna nem lépett ki a pártból, csak vállalta a felelősséget a választási eredményért, és szeptemberig pihen, utána pedig megkeresik számára a megfelelő feladatot. Tompos úgy véli, ha negatív spirálban lennének, akkor sokan lépnének ki a pártból, de erről szó sincs. „Sokakban inkább óvatos kíváncsiság van most” – fogalmazott Tompos.

A vezetői stabilitás fontosságáról Tompos úgy nyilatkozott, hogy értéknek tartja, ha a vezető vállal felelősséget egy vesztes választás után, és verseny van a pozíciókért. Büszkén vállalja, hogy a Momentumban vannak következmények.

Az EP-választáson a Momentum 3,7 százalékos eredménye alulmaradt a várakozásoktól, és Tompos szerint ez részben annak volt köszönhető, hogy későn mondták ki, hogy liberális pártok, és nem töltötték meg tartalommal ezt a fogalmat. Emellett a média általi megjelenésre is túlságosan támaszkodtak.

A helyi jelenlét hiányát is problémának látja Tompos, aki szerint a Momentumnak hosszú távon kellene dolgoznia a helyi szervezetek és aktivisták felépítésén. A Fidesz és Magyar Péter által megfogalmazott tétet pedig nem tudták felülírni. Az új elnök szerint egyértelműen a Tisza Párt vitte el a Momentum szavazóit, ezért volt olyan siralmas a párt június kilencedikei választási eredménye. Tompos úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter erősebb ajánlatot tett le az asztalra és meg tudta mozgatni az embereket.

Tompos nem árulta el, hogy kiket tart hiteles politikai szereplőknek, és nem üzengetne a sajtón keresztül. A hitelességhez hozzátartozik szerinte, hogy nem csak szerepelni akarsz egy üggyel, hanem fel akarod rá hívni a figyelmet és megoldást keresel. A beszélgetés egy pontján Tompos azt mondja, amikor az ellenzék hitelességéről beszél, hogy „ha úgy karolsz fel egy ügyet, hogy kiszállsz az Audiból, tartasz egy sajtótájékoztatót, majd visszamész Pestre, és egy percet sem maradsz ott beszélgetni az emberekkel” – majd az újságírói kérdésre, miszerint Magyar Péterre gondolt-e, azt felelte, hogy nem.

A Tisza Párttal kapcsolatban Tompos úgy nyilatkozott, hogy vannak olyan témák, amelyekben nem értenek egyet, de a cél ugyanaz: a jobb Magyarország megteremtése. Ha közös nevezőt találnak, akkor partnerek tudnak lenni.

A szolgáltatópártiság gyakorlati megvalósításáról Tompos elmondta, hogy például jogsegélyt adnának azoknak, akiket indokolatlanul büntetnek meg, vagy kultúrát vinnének a vidéki településekre. A megmaradt erőforrások egy részét erre használnák.

A Momentum országos politikai jelenlétéről Tompos úgy véli, hogy az országos mondásokat akkor tudják alátámasztani, ha helyi szinten is foglalkoznak a problémákkal. A helyi akciókból lesznek aktivisták és támogatók.

A parlamenti politizálásról Tompos szimpatizál a Hadházy-féle modellel, miszerint a képviselők a szolgáltatásokra koncentrálnak, de a frakció és az elnökség döntését elfogadná. Bedő Dávid marad a frakcióvezető.

A liberális politika folytatásáról Tompos úgy nyilatkozott, hogy marad ez a vonal, de a tartalomra kellene koncentrálni, például a független médiát támogatni kellene idővel, energiával, pénzzel.

A kormányváltás a cél 2026-ig, és Tompos szerint a Momentum aktív szerepet játszhat ebben. A Tisza Párt nem fogja bekebelezni a Momentumot, mert vannak különbségek a két párt között.

Tompos Márton a Magyar Nemzeti Kereskedőházban dolgozott, 2016-ban csatlakozott a Momentum Mozgalomhoz, és a párt alapító tagja volt. A 2022-es választáson listáról jutott be az Országgyűlésbe, és a párt frakcióvezető-helyettese lett. 2024. januárjában a Momentum alelnökévé, majd vasárnap a párt elnökévé választották.