A szurkolói zónák vendéglátói kitűnően teljesítettek az ellenőrzéseken

A nyári Labdarúgó Európa Bajnokság alatt a szurkolói zónákban található vendéglátóhelyek jól vizsgáztak az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek által végzett ellenőrzéseken.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján az első két hét során 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt vizsgáltak meg az országszerte 66 helyszínen zajló eseményeken. Az ellenőrzések során a tisztaság, a szakosított tárolás és a hulladékgyűjtés terén is megfelelő eredmények születtek. Érdekesség, hogy a vendéglátók többsége az egyszer használatos és az üvegpoharakat részesítette előnyben a Re-poharakkal szemben. Az alkalmazottak egészségügyi kiskönyvének hiányát gyakori hibaként jegyezték meg az ellenőrök.

Az ellenőrzött vendéglátóhelyek közül csupán négy esetben indult eljárás, és a kiszabott bírságok összértéke mindössze 255 000 forint volt. Az alkoholos italkínálat tekintetében is pozitív eredmények születtek: a borok esetében kizárólag Nébih azonosítóval rendelkező termékeket árultak, és a szükséges dokumentációkat is be tudták mutatni a helyszínen.

A sörök és egyéb szeszes italok esetében nem találtak jogsértést, és a borászati termékek közül is csak 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű terméket kellett kivonni a forgalomból. Az ellenőrzött helyszínek közül mindössze kettőnél találtak nem megfelelő higiéniai körülményeket, és csak egy esetben találták kifogásolhatónak a dolgozók egészségügyi kiskönyvét.

Az alkoholos italok minőségvizsgálata során végzett több mint 500 helyszíni alkoholmérés során nem állapítottak meg hibát. A nyári szezonális ellenőrzéssorozat augusztus 15-ig tart, és a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei a fesztiválokat, a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket, a nyári táborokat, a street foodokat és a strandbüféket is ellenőrzik.