Szülész főorvosra szabtak ki felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabott ki egy szülész-nőgyógyászra, aki a kórházi eszközöket használva pénzért végezte el ultrahangos vizsgálatokat magánbetegén.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása alapján a zalai osztályvezető főorvos a magánpraxisát és a kórházi tevékenységét összekeverte, és a kórházban végzett ultrahangos vizsgálatokért 15 ezer forintot kért a betegektől. Az orvosnak nem volt engedélye a kórházi eszközök magánpraxisban történő használatára. Az asszisztense segített az ügyletek lebonyolításában és a pénz átvételében. Összesen 37 esetben több mint 1,4 millió forintot vettek át, de hat esetben a pontos összeg megállapítása nem volt lehetséges. Volt olyan páciens, aki többször is fizetett, egy nő pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak a szülés után.

Az elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék a főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt találta bűnösnek, és ennek eredményeképpen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint tízmillió forint pénzbüntetést szabott ki rá, továbbá öt évre eltiltotta a foglalkozás gyakorlásától. Az asszisztensét bűnsegédként ítélték el, így ő egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Pécsi Ítélőtábla a cselekményt bűnszövetségben elkövetettnek ítélte, és az orvos pénzbüntetését ötmillió forintra csökkentette, azonban az elsőfokú ítélet többi részét helybenhagyta.