Vizsgálatot kezdeményez a szakszervezet a Nemzeti Színházban

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy hogyan oszthattak meg jogosulatlanul szigorúan érzékeny személyes adatokat a Nemzeti Színház közleményében. A szakszervezet hangsúlyozza, hogy a segélyezettek személye, a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat, amelyet a munkáltató nem hivatkozhat és nem nevesíthet. A SzíDoSz közel 1600 művész és színházi dolgozó érdekeit képviseli, akik az építkezési területekhez hasonló körülmények között dolgoznak, és ezért kiemelt figyelmet igényelnek a munkahelyi balesetek elkerülése érdekében.

A szakszervezet közleményében kifejtette, hogy a Nemzeti Színházban nincs alapszervezetük, és a balesetben érintett művészek nem tagjai a szakszervezetnek, így a konkrét ügyben nem tudnak érdemben cselekedni vagy nyilatkozni. Ugyanakkor a SzíDoSz korábbi vezetősége és az új elnökség is felajánlotta segítségét az érintett művészeknek, akik azonban nem igényelték a képviseletet. Ezzel szemben a PS Produkció vendégjátéka során a Vígszínházban megsérült egy szakszervezeti tag, aki a SzíDoSz által kínált segítséget igénybe vette és a lehetőségek nagy részével élt is.

A szakszervezet továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a színházi dolgozók fizikai és mentális egészségét veszélyeztető körülmények megváltoztatása érdekében párbeszédet kezdeményeznek a Magyar Teátrumi Társasággal, a Maszk Országos Színészegyesülettel, a Független Előadó-Művészeti Szövetséggel és a Magyar Színházi Társasággal. A szakszervezet hangsúlyozza, hogy a segélyezésre vonatkozó információk nyilvánosságra hozatala kizárólag a segélyezett döntése lehet, és a munkáltató nem hivatkozhat ezekre az információkra.

A médiavisszhangot kiváltó színházi balesetek ügyében folyó hatósági vizsgálatokra is kitérnek, megjegyezve, hogy a balesetek okainak és felelőseinek felkutatása, valamint a felelősségre vonás az illetékes hatóságok és az igazságszolgáltatás feladata. A szakszervezet együttérzését fejezi ki a balesetben érintett művészek felé, és továbbra is fenntartja az aktív segítségnyújtásra vonatkozó ajánlatát.

Horváth Lajos Ottó, aki a Facebookon reagált Vidnyánszky Attila kijelentéseire, úgy véli, hogy kényszerhelyzetbe került, és nyilvánosságra kellett hoznia, hogy milyen összegeket kapott és kitől a balesetével kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Színház jogtanácsosa felhívta az ügyvédei figyelmét a Magyar Ügyvédi Kamara szabályzatára, amely szerint minden dokumentum, beleértve az egyezségi javaslatokat és ajánlatokat, bizalmasnak számít.