Svédország Gripen vadászgépeket adhat Ukrajnának

Svédország kész lehet arra, hogy a jövőben JAS 39 Gripen vadászgépeket adományozzon Ukrajnának, amint az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F–16-os vadászgépekre befejeződik – jelentette be Tobias Billström svéd külügyminiszter.

Tobias Billström elmondása szerint eddig nem történt meg a Gripenek felajánlása, mivel az ukrán pilóták jelenleg az F–16-os vadászgépekre történő kiképzésen vesznek részt, és a két különböző típusú gép egyidejű integrálása és kiképzése túl nagy kihívást jelentene az ukrán légierő számára. A svéd külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az F-16-os program befejezése után Svédország nyitott lehet a Gripenek átadására, de ez a döntés Ukrajnán múlik.

Billström hozzátette, hogy Svédország egy ASC 890-es légtérellenőrző repülőgépet is átad Ukrajnának, amely a jövőben fontos szerepet játszhat az F–16-os vadászgépek koordinálásában.

A JAS 39 Gripen vadászgépek nem idegenek a magyar légierő számára sem, hiszen ezek a gépek a magyar légierő fő vadászgéptípusai közé tartoznak. Jelenleg 14 darab Gripen áll szolgálatban, és a következő évben további 4 gép leszállítását tervezik, valamint tervek vannak a legmodernebb, E jelű variánsok beszerzésére is, melyből 12 darabot szándékoznak megvásárolni.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán fontos fejlemény, hogy egy orosz pilóta, aki megdöbbent az általa szolgált egység által végrehajtott gyermekkórház elleni támadáson, titkos dokumentumokat adott át az ukrán katonai hírszerzésnek. Az adatok segítségével az ukránok azonosítani tudták Oroszország nehézbombázó légi hadosztálya több mint harminc parancsnokát. Az orosz pilóta, aki az Engelsz katonai reptéren állomásozó 22. nehézbombázó hadosztály tagja volt, a kórházat ért támadás napján lépett kapcsolatba az ukrán hírszerzéssel, és többek között magas rangú orosz tisztek személyes aktáiból származó dokumentumokat, valamint kódolt, titkosított dokumentumokat adott át.