Új videósorozat a mindennapi kihívások leküzdésére egy kézzel

Magyarországon több tízezer ember él úgy, hogy csak egyik kezét tudja használni, a Semmelweis Egyetem pedig most egy videósorozattal segíti őket a mindennapokban. A balesetek vagy betegségek következtében egykezesekké vált embereknek szóló hét darab kisfilm olyan mindennapi tevékenységek elvégzéséhez nyújt segítséget, mint a melltartó felvétele, a vasalás, a főzés vagy az intim betét használata.

A Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikája által készített videók ingyenesen elérhetők, és speciális technikákat, valamint eszközöket mutatnak be, amelyekkel javítható az érintettek életminősége. A módszerek elsajátításával könnyebbé válik a házimunka és az öltözködés, ami hozzájárul az önállóság visszanyeréséhez azok számára, akik időszakosan vagy állandóan egykezes életmódot kénytelenek folytatni.

A videósorozat emellett olyan önbizalomépítő tevékenységekre is kitér, mint a körömlakk felvitele vagy a copf készítése egy kézzel. A bemutatott eszközök és technikák nem egyénre szabottak, de alapot nyújtanak az érintetteknek ahhoz, hogy kialakíthassák a számukra legmegfelelőbb mozdulatsort.

A Semmelweis Egyetem együttműködésében az átmeneti időszakban is ellátják a komplex műtéteket, így a betegek érdekeit szem előtt tartva biztosított az ellátás, és a várólisták várakozása szerint nem fognak növekedni. Az egyetem a Budai Egészségközpont (BEK) magánkórház fejlesztésével kapcsolatosan is együttműködik, amely egy új, 62 milliárd forintos beruházás keretében valósul meg, és 2027 első negyedévére tervezik meg a szakmai működést benne. Az állami támogatás része 26 milliárd forint, amit az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával biztosítanak.

A BEK vezérigazgatója, Csernavölgyi István kiemelte, hogy a fejlesztés komplex kórházi struktúrában valósul meg, interdiszciplináris megközelítéssel, és a cél, hogy generációkon keresztül hosszú távú megoldást adjon a gerincgyógyászati és mozgásszervi ellátások kapcsán. A beruházás értéke 62 milliárd forint, és a tulajdonosi invesztíció 36 milliárd forint. A kórházfejlesztéssel párhuzamosan a járóbetegellátást is fejlesztik, melynek keretében egy új 30 ezer négyzetméteres járóbeteg-ellátó helyszínt is megvalósítanak, valamint a Csalogány utcában 2200 négyzetméteren 36 rendelős ellátóközpontot indítanak augusztus elején.

A BEK jelenlegi magas szakmaiságát a szakmaiságot reprezentáló case mix index, esetösszetételi mutató is tükrözi, amely 2023-ban 4,13 pont volt. A beruházás megvalósítása után a jelenlegi 7 műtőből 15 műtő lesz, a 150 ágyból 250 ágy lesz, a 18 ezer négyzetméteres jelenlegi alapterület 35.500 négyzetméterre nő. A kórház új épületének főbejárata az Alkotás út felől lesz, és a kórház állami és magán része térben és időben elválik, humánerőforrásban és eszközparkban teljesen szétválasztva fog működni. A munkavállalói létszám a jelenlegi 950 főről akár 1400-1500 főre is nőhet.

A Budai Egészségközpont néhány évvel ezelőtt lett teljes egészében Csányi Sándor OTP-vezér cégéé. A központ nem csak magánegészségügyi szolgáltatásokat nyújt: a Királyhágó utcai központi kórházban közfinanszírozással húsz éve látják el és operálják a legsúlyosabb gerincbetegeket, és a diagnosztikus és terápiás lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre. A BEK vezérigazgatója az a Csernavölgyi István, akit a koronavírus-járvány közepén menesztettek a székesfehérvári kórház igazgatói posztjáról. A kardiológus, korábbi kórházigazgató 2022 óta vezeti a BEK-et. A tervek szerint az új kórházban lesz sürgősségi és 20 ágyas intenzív osztály, illetve mentőbejáró is. Csernavölgyi István szerint bár számos szakterületet lefed az ellátási paletta, szülészet nem lesz, mert a népegészségügyi problémák megoldására nyújtanak komplex ellátási struktúrát.