Rouen székesegyházának fő tornya lángokban

A normandiai Rouen városában található gótikus székesegyház egyik tornya kigyulladt, a tűz okát egyelőre nem ismerik.

A The Guardian, a BBC és a francia BFM TV beszámolója szerint lángra kapott a Rouen-i székesegyház huszártornya, amelyben hetek óta felújítási munkálatok folynak. A közösségi médiában megosztott videókon jól látható, hogy az állványzattal körülvett torony füstöl.

A helyi hatóságok azonnali intézkedéseket hoztak: kiürítették az épületet, kordont húztak köré, és a mentőszolgálatok már a helyszínen vannak. Nicolas Mayer-Rossignol, Rouen polgármestere szerint a tűzről dél körül értesítették a tűzoltókat, és nagyjából két óra alatt sikerült körülhatárolni a lángokat, az oltás azonban még folyamatban van. Jelenleg nincsenek jelentések áldozatokról, és az épületben keletkezett kár mértéke egyelőre nem ismert. Dominique Lebrun roueni érsek szerint a tüzet észlelő munkások közül többeknek megártott a füst, ám elmondása szerint mindenki épségben van. A tűzoltóság jelenleg 33 járművel és 63 emberrel dolgozik az érintett helyszínen.

A történelmi jelentőségű roueni katedrális építése 1030-ban kezdődött és 1880-ban fejeződött be. A székesegyház Franciaország egyik legszebb épületeként ismert, amelyet Claude Monet is többször megörökített a 19. században. Az impresszionista festő 1892 és 1894 között több mint 30 képet festett a templom homlokzatáról, különböző napszakokban és fényviszonyokban. A katedrális 151 méteres tornyával 1880-ig a világ legmagasabb épülete volt, Franciaországban jelenleg sincs ennél magasabb építmény. Korábban is sújtotta már katasztrófa az épületet: 1822-ben egy villámcsapás után leégett.

A tűzeset kapcsán felidéződik a 2019-es párizsi Notre Dame-i tűzvész emléke is, amikor a tetőszerkezet gyulladt ki felújítási munkálatok közben, és a tűzoltók nagy erőfeszítései kellettek a katasztrófa elhárításához. A Notre-Dame-katedrálisban a huszártorony és a tetőszerkezet kétharmada semmisült meg, és azóta is nagy erőkkel renoválják, nemrég elkészült az új födémszerkezete. A roueni katedrális esetében egyelőre még nem tudják, hogy a fa tetőszerkezetet is érintette-e a tűz.