Tiltakozások hatására módosult a román közúti ellenőrzési rendelet

A román kormány a civil szervezetek tiltakozása nyomán enyhítette a közúti közlekedés biztonságáról szóló törvényt, így a gépkocsivezetők nem maradnak hónapokig jogosítvány nélkül.

Romániában a gépkocsivezetők és a civil szervezetek tiltakozása eredményeként a kormány csütörtökön módosította a közúti ellenőrzéseknél alkalmazott alkohol- és drogtesztekre vonatkozó sürgősségi rendeletet. A rendelkezés célja az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló járművezetők által okozott egyre több súlyos baleset megelőzése volt.

A június végén kiadott rendelet szerint a rendőrök kötelesek alkoholszondát alkalmazni azoknál a sofőröknél, akiknél alkohol tárolására alkalmas palackokat vagy kábítószerfogyasztásra utaló nyomokat találnak. A tesztelésre kötelezettek közé tartoznak azok is, akik az elmúlt három évben ismételten követtek el ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetéssel kapcsolatos szabálysértéseket vagy bűncselekményeket.

A tiltakozók szerint a gyorstesztek megbízhatatlanok, gyakran adnak hamis pozitív eredményt, ami miatt ártatlanok is hónapokra elveszíthetik vezetői engedélyüket. A bukaresti kormány ezért úgy döntött, hogy a gyorsteszt alapján kábítószer hatása alatt állónak vagy ittasnak minősített sofőrök 72 óra múlva visszakaphatják vezetői engedélyüket, amennyiben addig nem érkezik meg a vérmintán végzett hivatalos laborvizsgálat eredménye. Ez a szabály azokra is vonatkozik, akik a drogteszt elutasítása miatt veszítették el jogosítványukat.

Romániában tavaly 4525 súlyos közúti baleset történt, amelyek során 1545 ember halt meg, és 3535-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A közlekedési rendőrség által észlelt közel 54 ezer bűncselekmény közül az ittas vezetés volt a leggyakoribb 8368 esettel, ezt követte a vezetői engedély nélküli járművezetés 4702 esettel és a bódult állapotban történő járművezetés 3699 esettel.

: MTI tudósítója, Baranyi László.