Repülő taxik a párizsi olimpián: engedély megvan, de viták kísérik

A német Volocopter cég Volocity modellje lesz az első repülő taxi, amely utasokat szállíthat a 2024-es párizsi nyári olimpia idején, miután megkapta az összes szükséges engedélyt.

A Volocopter Volocity nevű járműve az egyetlen, amelyik a július 26-án kezdődő párizsi olimpia kezdetére minden szükséges engedélyt megkapott a légi utasszállításra. A The Next Web információi szerint a repülő taxik a Szajna folyóra telepített platformról, a Vertiport de Paris-Austerlitz nevű ideiglenes repülőtérről fognak felszállni. A francia kormány is megerősítette ezt az értesülést.

A platformot kifejezetten a függőleges fel- és leszállásra képes elektromos járművek számára alakítják ki, és kizárólag a Volocopter Volocity használhatja majd. A kétüléses, 18 hajtóművel rendelkező jármű több mint egy évig tartó tesztelés után kapta meg a szükséges engedélyeket. A cégnek azonban szigorú szabályokat kell betartania: a platform óránként csak két járatot indíthat, és a teljes tesztüzem során összesen 900 alkalommal vehető igénybe a szolgáltatás, amely december 31-ig tart majd, naponta 8 és 17 óra között.

A Volocopter reméli, hogy a párizsi üzem jelentős előrelépést fog jelenteni az iparág számára. A légitaxizást a francia kormány is támogatja, és Emmanuel Macron francia elnöknek lehetősége nyílhat arra, hogy kipróbálja a Volocityt. Augustin de Romanet, a Paris Airports Authority ügyvezető elnöke a London Times-nak nyilatkozva meghívta Macront, hogy legyen az első európai, aki ilyen járművel utazik az olimpiai játékokon.

A légitaxizás terve azonban nem mindenkit győzött meg. Néhányan úgy vélik, hogy a szolgáltatás nem kínál megfelelő ár-érték arányt, és csak a leggazdagabbak számára lesz elérhető. A párizsi városháza pedig kritikusan nyilatkozott a projektről, abszurdnak és ökológiai szempontból hibásnak nevezve azt, és tervezi, hogy megtámadja a cég engedélyét.