Gyerekeket és kutyákat hagyó autósokra figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség ismételten figyelmeztet mindenkit, hogy a hőségriadó idején ne hagyjanak gyereket vagy kutyát zárt autóban, mivel ez életveszélyes lehet. Az ilyen esetekben az autó ablakát a rendőrök betörik, és az állatkínzás miatt eljárás is indulhat.

A közelmúltban egy konkrét eset kapcsán a rendőrségnek ismét hangsúlyoznia kellett, hogy a zárt autóban hagyott gyerekek vagy kisállatok élete komoly veszélyben foroghat a kánikulában. Egy szerdai bejelentésre reagálva a rendőrök két kutyát találtak egy lezárt járműben, akik már alig reagáltak a külső ingerekre és szaporán lélegeztek. A járőrök azonnal cselekedtek, betörték az autó ablakát és hűtőfürdőbe helyezték az állatokat, ezzel megmentve őket a hőgutától.

Az eset után nem sokkal a kutyák tulajdonosa is megjelent, akit a rendőrök azonnal intézkedés alá vontak, majd előállítottak. A XIII. kerületi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség gyanúja miatt büntetőeljárást indított az ügyben.

A rendőrség kiemelte, hogy a hőségben hagyott gyerekek vagy állatok esetében hasonló intézkedésre lehet számítani, és nem fogják vizsgálni, hogy az autóban működik-e a klíma. Egy Twitter-poszton keresztül terjedt el az az ötlet, hogy egy A4-es lapon jelezze a gazda, ha az autóban megy a klíma és van víz az állat számára, de a rendőrség szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha senki sem hagyja egyedül sem gyermekét, sem háziállatát a járműben.