Bajban a pálinkafőzők: több tényező is nehezíti a helyzetüket

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a pálinkafőzőknek, mint például a magas gyümölcsárak, a magánfőzés népszerűségének növekedése és a kötelező visszaváltási rendszer bevezetése.

A hazai gyümölcstermés a tavalyi fagykárok után jobb kilátásokat mutat, ami a pálinkapiacon is kedvezőbb évet ígér 2023-ra. A szakértők szerint a pálinkaforgalmazás kismértékben erősödhet, és a végeredmény meghaladhatja a 600 ezer hektoliterfokot.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a kereskedelmi pálinkafőzdék számára gondot jelent, hogy a gyümölcsárak magasak maradtak, és a fogyasztói árakba való beépítésük egyre nehezebb. Emiatt a fogyasztók egy része a magánfőzdék felé fordulhat.

A magánfőzés népszerűsége az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt Magyarországon, több mint 30 ezer bejelentett főzőberendezés van jelenleg.

A pálinkafőzők további nehézségei közé tartozik az alkoholfogyasztás globális csökkenése, a gin és más long drinkként értékesíthető italok népszerűségének növekedése, valamint a pálinkát terhelő adók, amelyek az ár mintegy 50%-át teszik ki.

A 2021. július 1-jétől életbe lépett kötelező visszaváltási rendszer (DRS) is problémákat okoz a pálinkafőzdéknek. Csak azok a termékek kerülhetnek forgalomba, amelyek palackjait a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztrálták, kivéve, ha egy főzde éves szinten 5000 darabnál kevesebb palackot értékesít.

A fogyasztók számára a visszaváltható és nem visszaváltható palackok közötti különbség csak az 50 forintos logó jelenlétével vagy hiányával észlelhető.