Las Vegasban tartós hőség pusztít

Az amerikai Las Vegasban már ötödik napja tart a 46 Celsius-fok feletti hőmérséklet, és a kánikula várhatóan a hét végéig kitart, az Egyesült Államok nagy részére is kiterjedve.

A Harry Reid Nemzetközi Repülőtéren szerdán 46,1 Celsius-fokot mértek, ami már az ötödik egymást követő napja ennek a rendkívüli hőhullámnak. Las Vegasban, Nevada állam legnagyobb városában, június eleje óta 16 alkalommal dőlt meg a hőségrekord, és a hónap második felében járunk még csak. Morgan Stessman meteorológus szerint ez a hosszan tartó szélsőséges hőmérséklet még a sivatagi viszonyokhoz képest is szokatlan.

A város történetében a legmagasabb hőmérsékletet vasárnap mérték, 48,8 Celsius-fokot, ami felülmúlta a korábbi 47,2 Celsius-fokos rekordot. A hőség már kilenc ember életét követelte Clark megyében, amely magába foglalja Las Vegast is. Egészségügyi szakemberek figyelmeztetnek: a kánikula akár egészséges középkorú személyeknél is okozhat hőgutát.

Az Egyesült Államokban több mint 142 millió embert érint a hőségriadó, főként a nyugati államokban. A forróság miatt kiszáradt a növényzet, ami fokozza a bozóttüzek kialakulásának esélyét. Oregon állam északi részén és Kaliforniában már több helyen is bozót- és erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.