Nirmal Purja botrányai: szabálytalanságok és vádak a híres serpa körül

A nepáli Nirmal Purja, aki a közösségi médiában is aktív és a K2 téli, oxigén nélküli megmászásával vált híressé, most komoly vádakkal szembesül. Szabálytalanságok és szexuális zaklatás vádjai vetik meg a fényét a serpa karrierjének.

Nirmal Purja, aki a Nimsdai, Nims néven is ismert, többször megszegte a szabályokat a Mount Everest régiójában. Az általa vezetett Elit Exped vállalkozás többször engedély nélkül mászott fel az Everest 3-as táborába, ami 7300 méter magasan található, és csak 11 ezer dolláros engedéllyel lehetne felmenni, de ők olcsóbb licencet váltottak ki egy másik hegyre. Purja egyszer helikopterrel ment fel az Everest 2-es táborába, ami szintén tilos, mivel az alaptábor felett csak mentési céllal vagy különleges esetekben engedélyezett a helikopterezés. A Himalayan Times szerint a repülési naplót meghamisították, mentési célt jelölve meg, de a gép üresen tért vissza, ami leleplezte a hazugságot. Tavaly is hasonló eset történt, amikor Rochelle Gilmore-t helikopterrel vitte fel a 2-es táborba. Purja a Project Possible projekt során is vádak érték, hogy nem az alaptáborból indult a Kancsendzöngára, de ezt tagadta.

Az idei mászószezon végén Purja azt állította, hogy az Everest felső szakaszán elvágták a rögzített köteleket, de más expedíciók szerint a kötelek megvoltak. A nepáli turisztikai minisztérium vizsgálatot indított a kötelek és a rémhírterjesztés miatt. Rajendra Bajgain képviselő pedig a kormánytól kérte, hogy tiltsák ki Purját Nepálból.

Szexuális zaklatással is vádolják Purját, aki állítólag egyszer azt mondta, „hogy nem volt még olyan expedícióm, ahol ne vittem volna ágyba valakit”. Lotta Hintsa és April Leonardo vádolták meg zaklatással. Hintsa egy katmandui hotelben történt zaklatásról számolt be könyvében, Leonardo pedig verbális és fizikai zaklatásról számolt be egy expedíció során.

Purja hitelességét üzleti döntései is kikezdik. Büszkén reklámozta, hogy felviszi a katari futball-világbajnokság hivatalos labdáját az Everest tetejére, ami Nepálban nem szerzett népszerűséget, tekintettel a katarban dolgozó nepáli vendégmunkások helyzetére. A Project Possible során sem érte el a Dhaulagiri és a Manaszlu főcsúcsát, így a hat hónapos rekordja nem érvényes, de mégis ezt kommunikálja. A K2-re történő oxigén nélküli mászását is megkérdőjelezték.

Valódi hegyi vezetői képesítése nincs, és tavaly egy kliense, Anna Gutu lavinában halt meg az általa vezetett expedíción. A mászást veszélyes időszakra időzítették, és Purja nem ismerte el a felelősségét.