Az internet múltjáról szóló kvíz

Az internet, amely mára elengedhetetlen része a mindennapjainknak, több évtizedes fejlődésen ment keresztül. De vajon Ön mennyire ismeri az internet történetét? Tegye próbára tudását ezzel a kvízzel!

Az internet elődjének az ARPANET-et tekintjük, amely a világháló kialakulásának egyik fontos lépcsőfoka volt. A közösségi média terén is hatalmas fejlődésen mentünk keresztül, hiszen a Facebook, amelyet eredetileg TheFacebook néven indítottak, 2004-ben kezdte meg működését. A magyar Wikipédia első szócikke az Omega együttesről szólt, ami jelzi a magyar nyelvű tartalom korai jelenlétét az online enciklopédiában.

A közösségi oldalak fejlődése azonban nem mindig lineáris, hiszen az iWiW, amely egykoron Magyarország egyik legnépszerűbb közösségi hálózata volt, 2014-ben megszűnt. Az internet szabadságát jól mutatja az a tény is, hogy az internetnek nincs egyetlen tulajdonosa sem, ami lehetővé teszi a nyílt és szabad hozzáférést világszerte.

Az első email küldésére 1971-ben került sor, ami forradalmasította a kommunikációt és az információcserét. Az internet sötétebb oldalát a Dark Web jelenti, ahol hagyományos böngészőkkel nem elérhető, gyakran illegális tevékenységek zajlanak. A világhálón jelenleg hozzávetőlegesen 1,8 milliárd weboldal érhető el, ami a tartalom hatalmas és folyamatos növekedését jelzi.

A kriptovaluták világában is történelmi jelentőségű események történtek, például amikor egy magyar programozó 10 ezer Bitcoint költött el két pizza megvásárlására, ami ma már elképesztő összegnek számít. Az első emoji pedig a 90-es évek végén jelent meg, és Japánból származik, ami a digitális kommunikáció egy új dimenzióját nyitotta meg.

: article-1